Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Fidesz nechce na poste prezidenta Sólyoma

Viktor Orbán a László Sólyom
Viktor Orbán a László Sólyom (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Strana Fidesz maďarského expremiéra Viktora Orbána, ktorá vysoko zvíťazila v parlamentných voľbách a chystá sa zostaviť jednofarebnú vládu, nechce na poste maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma.

S odvolaním sa na popredných predstaviteľov Fideszu to píše stredajšie vydanie denníka Népsabadság. Denník zverejnenie a najmä načasovanie tejto informácie označuje za "neobyčajne nemiestny ťah" zo strany Fideszu, keďže práve v stredu sa má uskutočniť rokovanie medzi Sólyomom a Orbánom o podobe budúcej vlády.

Podľa podpredsedu Fideszu Zoltána Pokorneho zotrvá Sólyom vo svojom úrade len do augusta, kedy mu vyprší súčasný mandát, a v ďalšom funkčnom období ho už nahradí niekto iný.

Podľa viacerých predstaviteľov Fideszu, ktorí si priali zostať v anonymite, by sa mal stať Sólyomovým nástupcom na poste maďarského prezidenta popredný politik strany a predseda Maďarského olympijského výboru Pál Schmitt. Ten sa v minulých týždňoch spomínal aj v súvislosti s postom predsedu maďarského parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu