Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Desať mŕtvych si vyžiadalo tornádo na juhu USA

Tornádo ničilo všetko, čo mu prišlo do cesty Zobraziť galériu (6)
Tornádo ničilo všetko, čo mu prišlo do cesty

WASHINGTON - Najmenej 10 mŕtvych si v sobotu vyžiadalo vyčíňanie tornáda v štáte Mississippi na juhu USA. Medzi obeťami sú aj dve deti, uviedla stanica CNN s odvolaním sa na tamojšie úrady. Vietor tam dosiahol rýchlosť až 240 kilometrov za hodinu.

Podľa agentúry AP smršť ničila obchody, domy premieňala v trosky, prevracala autá a cesty zablokovala vyvrátenými stromami.

V sutinách svojich domov prišli o život najmenej štyria ľudia a 15 ich bolo zranených v okrese Yazoo City, ďalších päť osôb vrátane dvoch detí zahynulo v okrese Choctaw a jedna v okrese Holmes. Smršť, ktorá mala v priemere okolo 1,5 kilometra, tam spustošila najmenej 30 domov.

"V okolí Yazoo City to narobilo obrovské škody," povedal guvernér Mississippi Haley Barbour. Úrady nevylučujú, že počet obetí ešte porastie. "Máme obete na životoch, veľa ľudí, ktorí sa ešte pokúšali zachrániť a ktorí uviazli v budovách," povedal Barbour.

Tornádo sa popoludní tamojšieho času najprv prehnalo cez severovýchod juhoamerického štátu; zasiahlo Yazoo County a ďalších päť okresov. Silne zasiahnutý bol tiež štát Louisiana. Pátracie tímy hľadajú ďalších nezvestných.

"Je to tragická situácia. O tejto veľkosti a sile je v našom štáte (tornádo) veľmi zriedkavé," povedal Greg Flynn z mississippského úradu pre mimoriadne situácie.

V niekoľkých lokalitách vypadol elektrický prúd, pretože búrka vyvrátila stožiare. Ďalších 40 tornád vyvolala tlaková níž v štátoch Missouri, Tennessee, Alabama, Georgia, Arkansas, Kentucky a Indiana. Tornáda v týchto oblastiach nie sú ničím neobvyklým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu