Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sopečný prach poškodil NATO hliadkujúce F-18

F-18 Zobraziť galériu (3)
F-18

BRUSEL — Sopečný prach, ktorý ochromil leteckú dopravu nad Európou, poškodil aj niekoľko hliadkujúcich stíhačiek NATO typu F-18.

V Bruseli to dnes povedal nemenovaný vysokopostavený americký predstaviteľ NATO. Rozhodnutie nepovoliť lety vo vzdušnom priestore európskych krajín je teda podľa neho "veľmi rozumné". Zástupcovia NATO odmietli uviesť ďalšie podrobnosti, potvrdili však, že sklené častice sa našli v motoroch hliadkujúcich lietadiel.

Minulý týždeň sopečný prach poškodil dve bojové lietadlá F-18 fínskeho letectva. Obom sa podarilo bezpečne pristáť, ich motory si však vyžiadajú nákladné opravy. Odborníci už skôr upozorňovali, že vulkanický popol sa vo vyšších vrstvách atmosféry mení na čiastočky podobné sklu, ktoré môžu poškodiť motor lietadla a vyradiť z činnosti turbíny.

Viaceré európske krajiny dnes čiastočne alebo úplne otvorili svoj vzdušný priestor. Na otvorenie vzdušného priestoru napriek pretrvávajúcemu sopečného prachu v posledných dňoch vyzývali najmä letecké spoločnosti. "Som si istý, že už by sme mohli lietať," tvrdil už v sobotu Niki Lauda, bývalý pilot F1 a šéf leteckej spoločnosti Fly Niki.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu