Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Prezidentský pár údajne pochovajú na krakovskom Waweli

Portrét prezidenta Kaczyńského a jeho manželky na mieste havárie
Portrét prezidenta Kaczyńského a jeho manželky na mieste havárie (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Verejný smútočný obrad za obete leteckej katastrofy, pri ktorej zahynul poľský prezident Lech Kaczyński s manželkou a desiatky osobností verejného života, sa uskutoční v sobotu v centre Varšavy.

Prezidentský pár pochovajú v nedeľu na krakovskom hrade Wawel. Potvrdil to dnes hovorca vlády Pawel Gras. Do vlasti dnes previezli rakvu s pozostatkami manželky prezidenta Mariu Kaczyńskú.

Podľa predsedu Senátu Bogdana Borusewicza sa verejný smútočný obrad za všetkých 96 obetí sobotňajšej katastrofy uskutoční v sobotu na poludnie na varšavskom hlavnom námestí maršala Józefa Pilsudského pred hrobom Neznámeho vojaka. Podľa hovorcu vlády všetko nasvedčuje tomu, že do tryzny sa nepodarí identifikovať telá všetkých obetí leteckej katastrofy.

Verejná pietna akcia bude pre poľské hlavné mesto ohromnou výzvou, prídu na ňu štátnici z celého sveta. Z Česka sa do Poľska chystá prezident Václav Klaus. S hlavou štátu a ďalšími vysokými predstaviteľmi Poľska sa budú v sobotu a v nedeľu naposledy chcieť rozlúčiť aj státisíce obyčajných ľudí.

Lecha a Mariu Kaczyńských potom majú pochovať v nedeľu o 14:00 na krakovskom hrade Wawel. Povedal to podľa agentúry PAP vojvoda Malopoľska, v ktorom Krakov leží. Manželia na Waweli spočinú vedľa poľských kráľov a ich rodín a ďalších historicky významných osobností. V tamojšej katedrále je pochovaný napríklad obnoviteľ poľskej štátnosti po roku 1918 maršal Józef Pilsudski, ktorý neskôr v krajine nastolil autoritársky režim, predseda poľskej exilovej vlády v čase druhej svetovej vojny Wladyslaw Sikorski. V roku 1943 zahynul pri leteckom nešťastí u Gibraltáre. Sú tam uložené aj pozostatky Anny Jagelovskej, manželky českého a uhorského kráľa a rímskeho cisára Ferdinanda I.

Do Varšavy dnes z Ruska previezli rakvu s pozostatkami poľskej prvej dámy. Spolu s rakvou Lecha Kaczyńského je vystavená v Stĺpovej sále prezidentského paláca. Od popoludnia až do dňa pohrebu sa tam pamiatke manželov Kaczyńských bude môcť prísť pokloniť verejnosť. Stĺpová sála je miesto, kde sa obyčajne konajú najdôležitejšie slávnosti, ktorých sa poľská hlava štátu zúčastňuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu