Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Za opakovaný homosexuálny styk navrhujú trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Nový zákon o potieraní homosexuality, ktorý sa už mesiace snažia presadiť v Ugande, nemá v parlamente príliš veľkú podporu a preto zrejme nebude prijatý.

Vyhlásil to v piatok člen parlamentného výboru pre právne a legislatívne záležitosti Alex Ndeezi. "Podľa môjho názoru ten zákon nie je potrebný a nedosiahne sa ním to, čo chceli jeho tvorcovia dosiahnuť," cituje ho agentúra AFP. Podľa predsedu výboru Stephena Tashyobu má ugandský parlament "teraz oveľa dôležitejšie veci na práci, napríklad volebné reformy, ktoré už tiež nestíha prijať."

Podľa legislatívneho návrhu vplyvného poslanca ugandského parlamentu Davida Bahatiho by mali súdy vymerať trest smrti každému, kto má vírus HIV a dokážu mu homosexuálny styk. Smrť by hrozila aj tomu, komu dokážu "opakovaný homosexuálny styk". Kto by sa "previnil" raz, dostal by doživotie. Príbuzným či priateľom homosexuála, ktorí nenahlásia jeho správanie úradom, má hroziť sedemročné väzenie.

Organizácie bojujúce za práva homosexuálov doteraz tvrdili, že návrh zákona v ugandskom parlamente podľa všetkého prejde. Návrh podľa ich informácií vznikol v hlavách ugandských poslancov po tom, ako krajinu navštívili predstavitelia radikálnych amerických kresťanských organizácií, ktoré presadzujú liečbu homosexuálov.

Nesúhlas s prijatím zákona nedávno vyjadril ugandský minister pre zahraničné investície Aston Kajara, podľa ktorého túto problematiku už dostatočne rieši platný trestný zákon. Kajara dokonca tvrdí, že je to pozícia celej vlády. S tým však nesúhlasí minister pre etické otázky James Nsaba Buturo, ktorý je od začiatku jedným z najväčších stúpencov zákona. "Homosexuáli môžu na ľudské práva zabudnúť," nechal sa počuť minister. "Za vládu v tejto veci hovorím ja, nie pán Kajara," tvrdí stúpenec tvrdého zákona proti homosexuálom.

Proti pripravovanému zákonu sa zdvihla vlna medzinárodnej kritiky, už koncom decembra ho kritizoval aj Európsky parlament. Autor návrhu zákona na kritiku zo strany Západu zareagoval vyhlásením, že "víta konštruktívnu kritiku", no Uganda potrebuje proti homosexuálom tvrdo zakročiť. Už podľa v súčasnosti platnej legislatívy hrozí homosexuálom v Ugande doživotie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu