Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Našiel dcéru, bola druhou atentátničkou v metre!

Následky explózie v moskovskom metre
Následky explózie v moskovskom metre

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia identifikovali druhú atentátničku z moskovského metra ako Mariam Šaripovovú z Dagestanu na severnom Kaukaze. Oznámili to dnes ruské agentúry s odvolaním na Národný protiteroristický výbor. Atentátnička vraj bola manželkou jedného z veliteľov dagestanských povstalcov.

Minulý týždeň v dvoch staniciach moskovského metra, Lubjanky a Park kultúry, dve samovražedné atentátničky zabili štyri desiatky ľudí a ďalšiu stovku zranili. Vyšetrovatelia od začiatku podozrievali zo spáchania atentátov severokaukazských povstalcov.

Prvú atentátničku identifikovali ako sedemnásťročnú Džanet či Džennet Abdurachmanovovú (podľa iných zdrojov Abdullajevová), vdovu po veliteľovi dagestanských povstalcov Umalatovi Magomedovovi.

Okolo totožnosti druhej atentátničky panovali pochybnosti. Tlač predtým uviedla, že by mohlo ísť o dvadsaťročnú Marchu Ustarchanovovú, vdovu po jednom z vodcov čečenských povstalcov. Vyšetrovatelia však neskôr túto verziu popreli.

Medzitým druhú atentátničku z metra rozpoznal na fotografiách ako svoju dvadsaťosemročnú dcéru Mariam (v ruských médiách písaná tiež ako Mirjam alebo Mirijam) Šaripovovú učiteľ strednej školy v Dagestane Rasul Magomedov; učiteľkou bola i jeho dcéra. U rodičov agenti z tajnej služby odobrali vzorky krvi a nechtov na analýzu DNA.

Táto verzia sa teraz podľa protiteroristického výboru potvrdila. Podľa komuniké Šaripovovú jednoznačne rozpoznali ako teroristku, ktorá sa vyhodila do povetria na stanici Lubjanka pod sídlom ruskej tajnej služby. Údajne bola "manželkou pohlavára banditov Magomedaliho Vagapova pôsobiaceho v Dagestane".

Úrady vidia súvislosť medzi atentátmi v Moskve a nasledujúcimi útokmi samovražedných atentátnikov v dagestanskom Kizljare, kde v stredu zahynulo desať ľudí, a v ingušskom meste Karabulak, kde v pondelok o život prišli dvaja policajti.

K atentátom v moskovskom metre sa prihlásil vodca severokaukazských povstalcov Doku Umarov. Podľa médií teroristky prisli do metropoly autobusom z Kizljari, ktorá už v minulosti slúžila ako "prestupná stanica" teroristom z Dagestanu a Čečenska pri príprave útokov v Moskve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu