Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V zrútenom dome zahynulo najmenej 9 ľudí

Počet obetí stúpol na deväť Zobraziť galériu (8)
Počet obetí stúpol na deväť (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Najmenej deväť mŕtvych, dvadsať ranených a ďalšie budovy hroziace zrútením: taká je bilancia explózie spôsobenej plynom a následného zrútenia starého šesťposchodového domu v centre Liege, ktoré v stredu ohromilo celú krajinu. Ide o najväčšiu katastrofu v Belgicku od 30. júla 2004, kedy v priemyselnej zóne pri meste Ath, asi 35 kilometrov juhozápadne od Bruselu, prišlo o život 24 ľudí a 132 sa zranilo.

"Myslela som, že to bolo zemetrasenie. Bolo to peklo, všade boli zakrvavení ľudia," opísala svoje zážitky pre denník Le Soir jedna z obyvateliek zasiahnutej štvrte.

Z čísla 18 na Leopoldovej ulici, kde explózia nastala v stredu čosi po polnoci, dnes zostala len hromada trosiek, tehiel a skla, z ktorých hodiny stúpal mrak dymu. Priečelie domu, ktoré najprv výbuch prežilo, sa o päť hodín taktiež zrútilo.

Ešte v stredu popoludní vyslobodili záchranári z trosiek živé dievča (13), dnes sa bilancia obetí vyšplhala na deväť mŕtvych, ale toto číslo podľa polície nie je konečné. Belgické médiá hovoria o ešte troch či štyroch nezvestných.

Len neďaleko odtiaľ, v čísle 24, sa v roku 1903 narodil spisovateľ Georges Simenon, a námestie naproti domu nesie meno komisára Maigreta. Ulicu však časom začali obývať chudobnejšie vrstvy. Päť a šesťposchodové budovy schátrali. Bývajú v nich prevažne študenti a imigranti, často i nelegálni.

"Preto je obtiažne získať presnú predstavu o tom, koľko ľudí máme hľadať. Bolo tu veľa mladých. Všetci boli doma, alebo spali u priateľov, alebo ich naopak mali pozvaných k sebe?" hovorí hovorca mesta Pierre Reuter.

Pátranie môže ešte trvať dlhé hodiny, možno i dni. Odstraňovanie trosiek muselo byť zatiaľ pozastavené, pretože susedné budovy treba zaistiť, aby sa nezrútili.

Jeden z obyvateľov zrúteného domu hlásil v sobotu, že cítí unikajúci plyn, ale hasiči a plynárenská spoločnosť, ktorí previedli kontrolu, nič nezistili.

Súd teraz musí stanoviť príčiny explózie, ktorú mohla spôsobiť neopatrnosť, nehoda alebo aj pokus o samovraždu, napísala dnešná belgická tlač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu