Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Mačka Missy dostala umelý kolenný kĺb

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

LONDÝN - Missy je prvá mačka na svete, ktorá dostala umelý kolenný kĺb. Zrazilo ju auto a majitelia ju našli v kríkoch, kde ležala dva dni zranená. Jednu zadnú nohu mala zlomenú na ôsmich miestach a druhú s úplne zničeným kolenom.

Veterinár, ktorý mačku operoval na svojej klinike v Guilforde, sa rpozhodoval, či mačku utratiť alebo jej dať nové koleno. Amputácia nohy neprichádzala do úvahy vzhľadom na to, že druhá zadná noha bola na ôsmich miestach zlomená. Novú kĺbovú náhradu urobil lekár spolu s ďalšími kolegami. Je z dvoch častí, ktoré sú spojené kĺbovým mechanizmom tak, že koleno už sa nemôže vykĺbiť. Unikátny implantát urobili podľa CT röntgenu kolena mačacej pacientky a bol presne prispôsobený jej mieram, teda veľkosti kostí, aj pohybe jej kolenného kĺbu. Náhrada je z nehrdzavejúcej ocele a je ku stehennej a holennej kosti pricementovaná.

Operácia trvala dve a pol hodiny, museli odrezať staré poškodené koleno a nahradiť ho novým kĺbom. Po dvanástich týždňoch liečby si mohli majitelia Missy vziať domov. Zaplatia ale pekne tučný účet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu