Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Na Haiti sú najmenej štyria Slováci

Zemetrasenie v Port au Prince
Zemetrasenie v Port au Prince

BRATISLAVA - Na Haiti, ktoré postihlo ničivé zemetrasenie, sú najmenej štyria Slováci. Saleziánsky misionár a jeho pomocník pôsobia na severe krajiny, kde však otrasy vraj nezaznamenali.

Povedal to dnes hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Ďalšia dvojica pôsobí podľa televízie TA3 na severozápade štátu. Ministerstvo zahraničných vecí nemá informácie o prípadnom pobyte ďalších Slovákov na ostrove, s ktorým sa dá spojiť len cez satelitné telefóny.

Utorkové zemetrasenie v jednom z najchudobnejších štátov sveta so silou sedem stupňov Richterovej stupnice si podľa neoficiálnych informácií vyžiadalo stovky až tisícky obetí, haitské hlavné mesto Port-au-Prince bolo z veľkej časti zničené. Do Haiti, ktoré postihlo jedno z najničivejších zemetrasení za posledných vyše 200 rokov, smeruje pomoc z celého sveta.

"Páter Augustín Vrecko pôsobil so svojím pomocníkom na severe krajiny v dedinke Aguamithe, ktorú ničivé zemetrasenie nezasiahlo," povedal Kováčik. Poznamenal, že s misionárom sa im zatiaľ nepodarilo spojiť. Správy o 75-ročnom donovi Vreckovi a jeho pomocníkovi z oravskej obce Novoť nemajú ani slovenskí Saleziáni, ktorí s ním v minulosti komunikovali výlučne prostredníctvom e-mailov. "Naposledy sme od neho dostali správu pred Vianocami, o jeho súčasnom stave zatiaľ nič nevieme," doplnil Salezián Peter Kuchár.

Vrecko pôsobil na Haiti s prestávkami niekoľko desaťročí, na misiu vycestoval cez belgickú komunitu po prvý raz v roku 1976. V Belgicku, kam podľa Kováčika pred rokom 1989 emigroval, založil aj neziskovú organizáciu Nádej pre Haiti. Saleziánsky misionár okrem duchovnej činnosti vraj pomáhal v krajine budovať cesty, tiež učil ľudí, ako obrábať pôdu.

Ďalšia dvojica by mala byť na severozápade krajiny. "Máme tam momentálne dvoch našich pracovníkov," uviedol lekár Vladimír Krčméry, ktorý v minulosti napríklad zakladal nemocnicu a školu pre zdravotníkov v africkom Sudáne. S pracovníkmi na Haiti sa im pre výpadok tamojšej mobilnej siete nepodarilo spojiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu