Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nigérijského atentátnika obvinili z pokusu o vraždu

V lietadle do Detroitu sa pokúsil odpáliť výbušninu.
V lietadle do Detroitu sa pokúsil odpáliť výbušninu.

WASHINGTON – Zo šiestich zločinov obvinili Nigérijčana (23), ktorý sa v lietadle do Detroitu pokúsil odpáliť výbušninu. Porota ho okrem iného obvinila z pokusu o vraždu a z pokusu o použitie zbrane hromadného ničenia.

V sedemstránkovej obžalobe nie je žiadna špecifická zmienka o terorizme, ale prezident Barack Obama záležitosť označil za nevydarený útok proti Spojeným štátom, ktorý vykonal pridružený člen teroristickej siete Al-Kájda.

Islamský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab prepašoval 25. decembra vo svojej spodnej bielizni na palubu lietadla z Amsterdamu do Detroitu silnú výbušninu, ktorú sa pokúsil odpáliť. Nálož nevybuchla, zrejme kvôli jej poruche alebo mužovej chybe.

Meno atentátnika bolo v americkej databáze asi 550 tisíc podozrivých teroristov, nie však na zozname, podľa ktorého by sa musel podrobiť dôkladnejšej bezpečnostnej prehliadke, alebo mu mohli zakázať vstup na palubu. Mladík pri výsluchu povedal, že sa vycvičil u Al-Kájdy v Jemene. Jeho otec varoval americké veľvyslanectvo v Nigérii, že sa jeho syn pripojil k islamským extrémistom, ale americký bezpečnostný aparát túto informáciu dostatočne nezohľadnil.

Nevydarený atentát vyvolal v USA veľký rozruch a kritiku na adresu tajných služieb. Ich riaditeľ Dennis Blair musel priznať zlyhanie rozviedky Spojených štátov. Zároveň sľúbil, že tajné služby zvýšia svoje úsilie, aby zabránili novým útokom v budúcnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu