Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na švédsky parlament a sídlo premiéra chystali atentát

Tabuľa z nápisom v Osvienčime
Tabuľa z nápisom v Osvienčime

VARŠAVA/ŠTOKHOLM - Atentát na švédsky parlament a sídlo premiéra v Štokholme sa mal údajne zaplatiť z peňazí za predaj nápisu Arbeit macht frei z Osvienčimu. Chcel ich na to použiť objednávateľ krádeže, ktorý žije vo Švédsku. Uviedli to médiá s odvolaním sa na náznaky tajnej služby.

Objednávateľa poľskí policajti poznajú a požiadali Švédsko o jeho zatknutie. Podľa denníka Aftonbladet, muž chcel predať nápis a za to financovať bombové útoky proti švédskemu parlamentu a sídlu premiéra. Tajná služba nedávno oznámila, že začala vyšetrovanie sprisahania krajnej pravice, ktorého súčasťou mal byť útok na dôležité štátne budovy.

Poľský denník Gazeta Wyborcza informoval už pred Vianocami, že podľa prvých výsledkov vyšetrovania si krádež nápisu za desať až tridsaťtisíc eur objednal istý Švéd. Polícia to odmietla komentovať, ale naznačila, že za akciou zrejme stál niekto zo zahraničia.

Nápis zmizol z brány bývalého koncentračného tábora 18. decembra nad ránom. Polícia ho našla v nedeľu v obci Czernikowo neďaleko mesta Toruň. Bol schovaný v lese blízko domu jedného zo zadržaných pod hromadou konárov a snehu. Polícia zadržala päť osôb, traja sa k činu priznali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu