Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Tropická búrka Claudette zasiahla pobrežie Floridy

MIAMI - Tropická búrka Claudette, tretia v tohtoročnej atlantickej hurikánovej sezóne, zasiahla dnes ráno pobrežie USA neďaleko mesta Fort Walton Beach na Floride. Ide o prvú tropickú búrku, ktorá tento rok zasiahla americkú pevninu.

Claudette sprevádzal vietor s rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, ale podľa očakávania táto búrka zoslabne, keď sa bude pohybovať smerom do vnútrozemia. Podľa predpovedí meteorológov spadne 15 centimetrov zrážok, v niektorých oblastiach až 25 centimetrov. Neočakávajú sa však žiadne závažné záplavy ani škody spôsobené vetrom.

Zlovestnejšie pôsobí tropická búrka Bill, ktorá sa má v priebehu dnešného dňa zmeniť nad Atlantikom na hurikán. Nad Atlantickým oceánom sa v súčasnosti pohybuje aj tretia tropická búrka Ana. Atlantická hurikánová sezóna 2009 trvá od júna do novembra. Tento rok sa začala neskôr.

Prvé dva a pol mesiaca sa nesformovala žiadna búrka, ale tento týždeň sa vytvorili až tri takmer za jeden deň. Vlani v tomto čase už mali v Atlantiku päť pomenovaných tropických búrok. Claudette sa prehnala nad Mexickým zálivom, ale obišla najväčšiu koncentráciu amerických ropných plošín, ktoré sa nachádzajú popri pobreží v pásme od zálivu Mobile Bay v štáte Alabama až po mesto Brownsville v Texase.

Podnikatelia s energiou sledujú s napätím búrky nad Mexickým zálivom, lebo by mohli ohroziť americkú ťažbu ropy a zemného plynu, keďže ťažobné veže sa nachádzajú v mori pozdĺž pobrežia zálivu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu