Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V austrálskom meste zakázali balenú vodu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - V austrálskom mestečku, ktoré sa nachádza asi 150 kilometrov od metropoly Sydney, v sobotu zo všetkých regálov obchodov zmizli fľaše s vodou. Dôvodom je nariadenie miestnych úradov. Bundanoon sa tak pravdepodobne stalo prvým miestom na svete, kde úrady pristúpili k zákazu predaja balenej vody.

Samospráva na sobotu zorganizovala kampaň, v rámci ktorej propagovala verejné vodovody a miesta, kde si obyvatelia zadarmo môžu "načapovať" pitnú vodu. Majitelia obchodov balenú vodu nahradili fľašami, ktoré sa dajú opätovne napĺňať. "Dnes sme z regálov a chladiacich boxov odstránili každú fľašu vody, takže teraz si v obchodoch v Bundanoone môžete kúpiť len opätovne naplniteľné fľaše," uviedol hovorca kampane John Dee.

Obyvatelia maličkého mestečka o tomto opatrení rozhodli v júlovom referende. "Počas kampane sme ľuďom vysvetľovali dopady, ktoré má balená voda na životné prostredie," uviedol Dee. Dvojtisícový Bundanoon následne zaplnil titulky austrálskych aj svetových médií a miestne úrady dúfajú, že ich iniciatívou sa inšpirujú aj ďalšie mestá.

Environmentálni aktivisti tvrdia, že balená voda je neekologická predovšetkým z dvoch príčin. V prvom rade ide o odpad, ktorý vzniká po vyhodení plastových fliaš a životnému prostrediu škodí aj jej samotná nákladná preprava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu