Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

V Londýne sa čaká rozsudok za prípravu atentátov na lietadlá

Ilustračná foto
Ilustračná foto

LONDÝN - Londýnsky súd má dnes vyniesť rozsudok nad troma britskými moslimmi, ktorých pred týždňom uznal vinnými z prípravy atentátov na najmenej sedem civilných lietadiel. Keby obžalovaní sa svojimi plánmi uspeli, mohlo zomrieť až 2 tisíc ľudí. Všetci traja vinu popierajú.

Z prípravy atentátov na lietadlá lietajúce cez Atlantik bolo pôvodne obvinených osem ľudí. Všetci boli zatknutí v roku 2006, údajne tesne pred vykonaním ich plánu. U štyroch súd podiel na vražednom sprisahaní neuznal, u jedného ďalšieho porota nerozhodla.

Celá osemčlenná skupina, spojená s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Kájda, bola už súdená v inom procese vlani. Trojicu, ktorá si má dnes vypočuť rozsudok, v ňom uznali vinnou z menej závažného činu ako teraz. U ostatných sa sudcovia na verdikte nezhodli. Podľa obžaloby chceli sprisahanci vyhodiť lietadlá do vzduchu pomocou tekutín, ktoré vydávali za nápoje, a ďalších komponentov, ktoré sú samy osebe neškodné a ktoré chceli preniesť na palubu. Ich odhalenie viedlo k celosvetovému sprísneniu bezpečnostných opatrení na letiskách a k zákazu nosenia tekutín do lietadiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu