Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chorvátsko chce uvoľniť zákaz fajčenia

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

ZÁHREB - Chorvátsky parlament vo štvrtok prezentoval návrhy na uvoľnenie legislatívy zakazujúcej fajčenie na verejnosti, ktorá po zavedení vyvolala ostré protesty majiteľov kaviarní a reštaurácií.

Podľa navrhovaných dodatkov by malo byť kaviarňam s rozlohou menej ako 50 metrov štvorcových dovolené po splnení určitých kritérií rozhodnúť sa, či budú fajčiarskym, alebo nefajčiarskym podnikom. Väčším kaviarňam by malo byť rovnako dovolené mať fajčiarske priestory za predpokladu, že by nezaberali viac ako 20 percent celkovej plochy zariadenia.

Odkedy vstúpil v Chorvátsku zákaz fajčenia v máji do platnosti, majitelia kaviarní a reštaurácií tvrdia, že im ničí biznis. Plánované dodatky by sa však mali dotknúť len kaviarní, a nie reštaurácií. Minister zdravotníctva Darko Milinović pritom trvá na tom, že zákon nie je menený "pod nátlakom". "Stále sa staráme o verejné dobro Chorvátov," zdôraznil.

Podľa chorvátskych predstaviteľov je zákon zameraný na ochranu nefajčiarov, ktorí tvoria 68 percent 4,4 miliónovej populácie krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu