Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Alkohol na banketoch zabíja vládnych činiteľov

PEKING - Jeden vysoký čínsky činiteľ zomrel a druhý je v kóme potom, čo na pracovnom bankete vypili príliš mnoho alkoholu. V Číne sa pitie s oficiálnymi hosťami považuje za súčasť práce. Ročne sa za neho utratí v prepočte asi 52 miliárd eur z vládnych peňazí.

Ide o ďalší prípad, ktorý podtrhuje nebezpečenstvo alkoholovej kultúry spojené s vládnymi a podnikateľskými pracovnými schôdzkami, píšu dnes tlačové agentúry. Ťin Kuo-čching, námestník riaditeľa úradu pre vodné zdroje v meste Wu-chan, upadol do bezvedomia, keď zabával hostí na oficiálnom bankete. Zomrel v sanitke cestou do nemocnice. Nadmerná konzumácia alkoholu vyvolala u muža (†47) infarkt.

Minulý týždeň upadol do kómy Lu Jen-pcheng, vysoký predstaviteľ juhočínskej provincie Kuang-tung. Stalo sa tak po oficiálnej večeri s miestnym šéfom komunistickej strany. Tiež do seba lial alkohol, až kým neupadol do bezvedomia. V nemocnici sa zatiaľ neprebral.

Tieto dva prípady dokazujú veľmi rituálnu úlohu, ktorú pitie alkoholu zohráva medzi vládnymi a podnikateľskými kruhmi v Číne. Paj ťiou, silná ryžová pálenka, je na všetkých banketoch, kde je oficiálnym prípitkom „kan pej“ - do dna.

„Pitie s oficiálnymi hosťami alebo ďalšími činiteľmi pri alkoholom presiaknutých stretnutiach sa považuje za súčasť práce,“ hovorí profesor Li Čchang-jen z univerzity v Pekingu. Bankety sú povinným spôsobom uvítania vysoko postavených hostí a ich organizovanie sa obyčajne platí z vládnych fondov. Vládni činitelia podľa jeho informácií ročne utratia zhruba 500 miliárd jüanov (asi 52 miliárd eur) z verejných fondov na oficiálne bankety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu