Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Kňaz mučil a bil svojich zverencov!

(Zdroj: Jupiterimages)

NOVI PAZAR - Kňaza, ktorý bil a mučil svojich zverencov v protidrogovom centre Crna Reka pri meste Novi Pazar, srbská pravoslávna cirkev odvolala. Biskup Artemije, ktorý si pozrel video s nahrávkou krutých praktík kňaza Branislava Peranoviča, zároveň informoval, že vyšetrovanie prípadu už majú v rukách štátne orgány.

Žalobu proti centru a kňazovi podal splnomocnenec srbskej vlády pre ľudské práva Saša Jankovič. Srbská cirkev sa od Peranoviča dištancovala a jeho prístup označila za nezlučiteľný s poslaním cirkvi.

Biskup Artemije tiež uviedol, že centrum na žiadosť pacientov a ich rodičov zostane otvorené, v prípade ďalších násilných incidentov ho však zatvoria. Na uzatvorenie centra vyzvala biskupa minulý týždeň Svätá synoda. Ako však uviedol, "zariadenie zatvoríme, len ak budú pretrvávať správy o bitkách a násilí". Dodal, že za zachovanie centra prišli "početné žiadosti od pacientov a ich rodičov". V centre pri Novom Pazare, vzdialenom od hlavného mesta Belehrad asi 300 kilometrov, sa z drogovej závislosti lieči asi 200 pacientov.

Na videu so záznamom jedného z útokov zverejnenom v časopise Vreme zaútočil muž na pacienta lopatou, ktorou ho bil po tvári. Kňaz Peranović obhajoval mlátenie a kopanie pacientov tým, že "tvrdá ruka" je nevyhnutná. Podľa neho niektorí z príbuzných dopredu súhlasili s tým, že ústav používa aj násilné metódy. "Každý, kto má v tomto dome narkomana, vie, o čom hovorím," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu