Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vojská Soulu a USA zvýšili pohotovosť na druhý stupeň

SOUL - Južná Kórea a jednotky USA zvýšili pohotovosť na druhý stupeň. Reagovali tak na vyhlásenia zo strany KĽDR, ktorá sa Soulu vyhráža vojenským konfliktom a tvrdí, že dohodu z roku 1953 nerešpektuje.

"O 7:15 (00:15 SELČ) zmiešané jednotky USA - Južná Kórea zvýšili stupeň pohotovosti na druhý stupeň," uviedlo vo štvrtok juhokórejské ministerstvo obrany. "Hliadky nad Severom posilníme s leteckou technikou a ďalšími vojakmi," uviedol hovorca ministerstva.

Severokórejský režim totiž považuje rozhodnutie Soulu, pripojiť sa k Bezpečnostnej iniciatíve proti šíreniu jadrových zbraní (PSI), za vyhlásenie vojny. PSI zahŕňa aj kontrolu plavidiel, podozrivých z prevozu zbraní hromadného ničenia, na otvorenom mori. KĽDR ďalej vyhlásila, že akékoľvek siahnutie na jej lode, bude považovať za dôvod pre vojnu.

Vojna na kórejskom polostrove v rokoch 1950-1953 sa skončila iba prímerím, nie podpisom mierovej dohody a oba štáty sú formálne stále vo vojnovom stave. Pchjongjang preto varoval, že sa necíti zaviazaný dohodou o prímerí a to podľa neho znamená, že sa kórejský polostrov vráti do vojenského stavu. Tento fakt sa už prestáva páčiť aj Rusku, ktoré si zavolalo na pohovor severokórejského veľvyslanca. Odhodlanie brániť Južnú Kóreu a Japonsko vyslovila v mene USA aj ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu