Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Medvedev chce vytvoriť protipirátsky súd

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok vyzval na vytvorenie medzinárodného protipirátskeho súdu, informovali ruské tlačové agentúry. Moskva sa ešte stále nerozhodla, čo spraví s viacerými somálskymi pirátmi, ktorých minulý týždeň v Adenskom zálive zajala ruská vojenská loď.

Medvedev vyhlásil, že prokurátor Jurij Čajka sa pokúsi nájsť právne cesty, ako postaviť militantov z tejto africkej krajiny pred súd. "Musíme zvážiť všetky možnosti vrátane vytvorenia medzinárodného súdu," citovala Medvedeva tlačová agentúra RIA-Novosti.

Ruská vojenská loď minulý týždeň zatkla pri pobreží Somálska 29 údajných pirátov. Torpédoborec Admirál Pantelejev zajal pirátsky čln, na ktorého palube našli sedem samopalov, ručné strelné zbrane rôznych kalibrov, zariadenia satelitnej navigácie a vysoký počet prázdnych nábojníc. Počet zadržaných pri zásahu prekonal všetky aktuálne operácie medzinárodných síl hliadkujúcich v Adenskom zálive. Nezodpovedaná pritom zostáva otázka, v ktorej krajine by mohli zadržaných súdiť. Väčšina procesov súvisiacich s pirátstvom v oblasti po dohodách s EÚ, USA a Britániou prebieha v Keni. Výnimkou je somálsky tínedžer, ktorého súdia v New Yorku v súvislosti s únosom amerického kapitána.

Somálski piráti v súčasnosti požadujú výkupné za najmenej 16 unesených lodí s viac ako 250 námorníkmi na palube. Podľa Medzinárodného námorného úradu sa počet pirátskych útokov pri somálskom pobreží v prvých troch mesiacoch tohto roka zdesaťnásobil v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu