Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najhorší scenár chrípky v USA: 2 milióny obetí!

Times Square
Times Square

WASHINGTON - Dva milióny mŕtvych. Preplnené nemocnice. Zatvorené školy. Prázdne sedadlá na športových štadiónoch a v kostoloch. Hospodársky prepad. Takto podľa agentúry AP by vyzerala pandémia prasacej chrípky v USA.

Sú to v podstate predpovede, ktoré už pred štyrmi rokmi vypracovali americkí odborníci ako najhorší možný scenár pre Spojené štáty v prípade nejakej celosvetovej pandémie.

Vláda USA sa domnieva, že v prípade pandémie, ako bola španielska chrípka v roku 1918, by ochorelo 30 percent Američanov. To je 90 miliónov ľudí. Z nich 10 miliónov by museli hospitalizovať, pričom 1,5 milióna by potrebovalo mimoriadnu lekársku starostlivosť. Okolo 750 000 ľudí by nemohlo dýchať bez prístrojov. Zomreli by 2 percentá nakazených, teda okolo 2 miliónov ľudí.

Následky pocítia všetci ľudia. Aj tí, ktorí sa nenakazia. Zavrú sa školy aby sa choroba ďalej nešírila. Pracujúci by sa z rovnakého dôvodu nemohli dostať do práce hromadnou dopravou. Príbuzní chorých by v rámci karantény museli zostať zavretí doma. Tam by sa schovali aj tí, ktorí by sa báli, že sa vonku nakazia alebo by sa museli starať o chorých blízkych.

Nemocnice by sa rýchlo preplnili. Úrady by museli otvárať provizórne kliniky v rôznych objektoch. Rovnako ako v roku 1918 by vyzvali kostoly, aby zrušili spoločné bohoslužby. Hotely, reštaurácie a bary by boli bez klientov. Namiesto pracovných schôdzí by sa organizovali videokonferencie. Odborníci pred rokmi vyrátali, že v prípade pandémie vtáčej chrípky by sa ekonomika prepadla o 5,5 percenta.

Americká vláda ale ubezpečuje, že v prípade terajšej prasacej chrípky je pripravená zabrániť tým najhorším dopadom. Niektoré americké štáty sú pripravené lepšie, iné menej, ale celá krajina má dostatok antivírových liekov. Urýchlila sa výroba vakcíny a vypracovali sa základné zdravotné smernice. Ministerka vnútornej bezpečnosti Janet Napolitanová povedala, že USA sa pripravujú ako keby sa prasacia chrípka stala pandémiou. Taká situácia podľa nej však nie je a ani sa ňou nestane. Americkí zdravotní experti však pozorne sledujú rôzne vážne epicentrá tejto choroby vo svete. Pandémia by mohla postihnúť celý svet ohromujúcou rýchlosťou, dodáva agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu