Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Orkán v Čechách: Desiatky požiarov!

(Zdroj: SITA)

PRAHA – Včera sa prehnala cez Česko víchrica. Na Vysočine mal rýchlosť orkánu, teda až 120 km za hodinu. Na mnohých miestach vetrisko vyvracalo stromy a strhávalo drôty elektrického vedenia, od ktorých vznikali požiare. Meteorológovia varujú, že situácia by sa mala dnes ešte zhoršiť.

Silný vietor by sa mal dnes vrátiť. Najhoršie na tom má byť opäť Vysočina a hory na severe Čiech. Včera museli hasiči odstraňovať uvoľnené strešné plechy a krytiny a stromy a vetvy, ktoré bránili premávke na cestách.

Na Liberecku, kde hasiči žiadali ľudí, aby ani nevychádzali von, sa počet spadnutých stromov blíži k pohrome, ktorú za sebou zanechala vlaňajšia víchrica Emma.

Orkán pomohol rozpútať aj na Vysočine 40 požiarov, ktoré sa veľmi rýchlo šírili. Na južnej Morave a v okolí Litoměřic dokonca index nebezpečenstva požiarov dosiahol najvyšší piaty stupeň.

Podľa hasičov museli likvidovať včera v Česku len do 15. hodiny až 120 požiarov. Mnohé z nich vznikli tak, že vietor strhol elektrické vedenie na stromy a na zem, od neho sa zapálil oheň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu