Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Slávny vlakový lupič Ronnie Biggs ide na slobodu

Ronald Biggs
Ronald Biggs (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN – Jeden z hlavných organizátorov veľkej vlakovej lúpeže z roku 1963 Ronie Biggs (79) sa má dostať predčasne na slobodu. Oznámil to jeho advokát. Pred 46 rokmi prepadli poštový vlak a ukradli 2,6 milióna libier. V dnešných cenách je hodnota ukradnutých peňazí na úrovni 40 miliónov libier (44 594 635 eur).

Britský súd vzhľadom na jeho vek a zdravotný stav odporučil jeho prepustenie z väzenia. Konečné rozhodnutie má dať britský minister spravodlivosti Jack Straw. Biggs bol jedným z mozgov gangu, ktorého 15 členov v noci z 8. na 9. augusta 1963 zmenili signalizáciu na trati a zastavili poštový vlak na trase Glasgow – Londýn. Premohli posádku vozňa. Ukradli 120 vriec s peniazmi. Rozdelili si vtedy rekordných 2,6 milióna libier. V porovnaní s súčasným kurzom klesajúcej libry vtedajší úlovok lupičov v dnešných cenách predstavoval asi 40 miliónov libier (44 594 635 eur).

Biggsa po lúpeži zatkli a odsúdili na 30 rokov žalára. V roku 1965 sa mu podarilo utiecť. Plastická operácia mu zmenila výzor. Roky sa ukrýval v Španielsku, Austrálii a Brazílii. Zruinovaný a chorý sa nakoniec po 36 rokoch sám vzdal britským úradom v roku 2001.

Biggs po niekoľkých záchvatoch mŕtvice čiastočne ochrnul. Mal byť vo väzení ešte 20 rokov. Niekoľkokrát sa márne odvolal. Už v roku 2003 jeho syn Michael označil otcove ďalšie väznenie za zbytočné. “Môj otec sotva chodí. Nemôže ani písať, čítať, jesť ani piť. Živia ho len trubičkou. Nikoho v tejto spoločnosti neohrozuje,“ povedal vtedy Michael Biggs.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu