Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pri Brne sa takmer zrazilo Pendolino!

BRNO - V Horných Heršpiciach pri Brne sa minulý piatok skoro zrazili dva expresné vlaky. Pendolino SC Smetana išlo z Viedne do Prahy a Eurocity Slovan do Bratislavy.

Ako napísal server Novinky.cz, strojvodca Pendolina asi dostatočne nesledoval situáciu na trati. Jeho vlak prešiel aj cez výstražné upozornenie cez návestidlo a súpravy sa ocitli oproti sebe. Upozornil na to svedok situácie na internete. Server Novinky.cz pripomína, že ide už o tretiu mimoriadnu udalosť za tento mesiac na rovnakom úseku. České dráhy o nej neinformovali.

„Pendolino v Horných Heršpiciach skutočne prešlo cez odchodové návestidlo v polohe Stoj. Do vlakovej cesty protiidúceho vlaku ale nevošlo. Zabezpečovacie zariadenie na Pendolino reagovalo okamžitou zmenou znaku návestidla pre protiidúci Eurocity Slovan. Jeho strojvodca mal proti sebe zrazu znamenie Stoj a včas sa zastavil. Hneď potom umožnili vlaku EC Slovan vojsť do Horných Heršpíc," povedal pre server hovorca železničnej inšpekcie Zdeněk Neusar.

Podľa hovorcu Českých dráh Petra Šťáhlavského vlak Pendolino SC brzdil pred návesťou Stoj na stanici Horné Heršpice, ale bohužiaľ neubrzdil a prešiel návesť o zhruba 56 metrov. „K zrážke vlakov nemohlo dôjsť,“ dodal.

Zatiaľ čo vlak Eurocity Slovan pokračoval do Bratislavy s asi dvadsaťminútovým meškaním, jazdu Pendolina zrušili. Cestujúci museli počkať na iný spoj. Strojvodcu, ktorý situáciu zrejme zavinil, museli vystriedať.

Podľa servera vlak Eurocity sa tento mesiac zaplietol do dvoch podobných udalostí na približne rovnakom mieste. Vlaku Eurocity 71 do Viedne sa pri príjazde na brniansku stanicu vykoľajili 1. a 4. apríla vozne súpravy. Vinu na nehodách na seba podľa serveru Novinky.cz vzájomne zvaľujú České dráhy a Správa železničnej dopravnej cesty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu