Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krížovú cestu zatemnil smútok po zemetrasení

Škody po zemetrasení v Taliansku.
Škody po zemetrasení v Taliansku.

RÍM - Tradičná veľkonočná procesia v rímskom Koloseu, ktorá je spomienkou na ukrižovanie Ježiša Krista, tento rok pôsobila ešte pochmúrnejším dojmom ako obvykle, keďže obyvatelia Talianska si na Veľký piatok zároveň pripomínali obete nedávneho zemetrasenia.

Tisíce pútnikov s horiacimi sviečkami sledovali 14 zastavení symbolickej krížovej cesty, ktorú z priľahlého pahorka Palatino viedol pápež Benedikt XVI. Ten v piatok prostredníctvom odkazu vyjadril sústrasť pozostalým po obetiach ničivého zemetrasenia, ktoré začiatkom týždňa zasiahlo taliansky región Abruzzo. Jeho slová prečítali na spoločnom pohrebe 205 obetí v najhoršie postihnutom meste L'Aquila, ktorý v krajine sprevádzal štátny smútok.

"Drahí bratia a sestry, prišli sme, aby sme spolu spievali pieseň nádeje," povedal Benedikt v úvodnej modlitbe. "Chceme si povedať, že v ťažkých chvíľach nie je všetko stratené." Ústredným motívom tohtoročnej procesie boli indickí katolíci, ktorí vo svojej krajine čelia perzekúcii. Autorom zamyslení, ktoré čítali pri každom zastavení, je arcibiskup diecézy v Guwaháti, metropole indického štátu Assám, Thomas Menamparampil. Medzi ľuďmi, ktorí sa striedali pri nesení kríža, bol aj mladý muž na invalidnom vozíku a matka sprevádzaná svojou rodinou.

Počas sobotňajšej noci bude pápež celebrovať veľkonočnú vigíliu vo vatikánskej Bazilike svätého Petra. Veľkonočné obrady vyvrcholia nedeľňajšou omšou na Námestí svätého Petra, na ktorej sa tradične zúčastňujú pútnici z celého sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu