Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Duchovný sa oženil s dieťaťom, hrozí mu väzenie

JAKARTA - Bohatý indonézsky moslimský duchovný, ktorý sa oženil s 12-ročným dievčaťom, čelí 15 rokom za mrežami po tom, ako ho zatkli pre nemravnosť, uviedli v stredu miestne médiá. Pujiono Cayho Widiyanto, 43-ročný podnikateľ a duchovný, bol zatknutý políciou v meste Semarang v provincii Stredná Jáva, informoval denník Jakarta Globe, ktorý vychádza v anglickom jazyku.

Widiyantov prípad rozpútal v celej krajine hnev, keď si vzal chudobné dievča Lutfianu Ulfovú, ktorá sa v auguste 2008 stala jeho druhou manželkou. "Zozbierali sme dosť dôkazov na jeho obžalovanie podľa trestného zákonníka z nemravnosti, ktorej sa dopustil na neplnoletom dievčati," uviedol detektív Royhardi Siahaan s tým, že duchovnému hrozí až 15 rokov odňatia slobody. Widiyanta zatkli po tom, ako polícia zozbierala dokumenty potvrdzujúca, že Ulfová je neplnoletá, povedal Siahaan.

Podľa samotného duchovného a jeho stúpencov je jeho čin v súlade s islamom, iní však tvrdia, že by mal dodržiavať štátne zákony, podľa ktorých na uzavretie manželstva je potrebné dosiahnuť vek 16 rokov. Polícia sa oficiálne k prípadu nevyjadrila.

Aj keď podľa indonézskeho práva za pedofíliu hrozia vysoké tresty, manželstvá medzi staršími mužmi a dievčatami sú bežné v chudobných vidieckych oblastiach, ale nie sú oficiálne registrované. Asi 90 percent z 234 miliónov obyvateľov Indonézie sú moslimovia. V krajine však žije aj mnoho hinduistov, budhistov a kresťanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu