Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Šéf televízie: Manželke odsekol hlavu zo cti!

Muzzammil Hassan s manželkou.
Muzzammil Hassan s manželkou.

NEW YORK - Vražda manželky šéfa americkej islamskej televíznej stanice Bridges (Mosty) TV Muzzammila Hassana, ktorej Hassan odsekol hlavu, bola vraždou zo cti.

Zhodujú sa na tom americkí odborníci na islamské právo. Polícia zatiaľ s takýmto hodnotením váha. Hassan najskôr 12. februára na polícii nahlásil, že jeho manželka leží mŕtva v budove televízie na predmestí Buffala. V pondelok sa potom priznal, že ju sám zavraždil.

"Jej telo sme našli ležať v hale v budove televízie. Hlava ležala obďaleč. Neviem, čo tento spôsob usmrtenia znamená," citujú americké médiá miestneho policajného šéfa Andrewa Benza. Podľa odborníkov však išlo o jasný prípad vraždy zo cti, ktorý praktizujú radikálni stúpenci islamu. "Bola to teroristická verzia vraždy zo cti," povedala v utorok Marcia Pappasová, riaditeľka newyorskej kancelárie americkej mimovládnej Národnej ženskej organizácie. Súhlasí s ňou aj Nadia Sharamová, ktorá vyučuje rodinné a islamské právo na právnickej univerzite v Buffale.

Podľa Sharamovej sa radikálni moslimovia uchyľujú k vraždám zo cti aj v prípadoch, keď chce žena opustiť manžela, čo bol presne prípad Hassana (44) a jeho manželky Aasiye (37). Aasiya požiadala o rozvod začiatkom januára a odvtedy viackrát nahlásila na polícii, že ju manžel bije. Pár mal dve deti, jedno štvor- a druhé šesťročné. Hassan má ešte dve ďalšie deti, 17- a 18-ročné, z predchádzajúceho manželstva.

Pracovníci Bridges TV sú stále v šoku. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť a posielame svoje modlitby rodinám obete," píše sa vo vyhlásení zamestnancov. Muzzammil Hassan televíziu, ktorá vysiela pre USA aj Kanadu, založil v roku 2004 so zámerom vyvažovať negatívny obraz o moslimoch, ktorý na Západe panuje od teroristických útokov na New York a Washington v roku 2001.

Zamestnanci televízie hovoria, že Hassan sa neprejavoval ako oddaný veriaci. Nikdy ho napríklad nevideli modliť sa. Šéfka spravodajstva televízie Nancy Sandersová si však spomína, ako ju pri vstupnom pohovore požiadal, aby si zakryla obnažené nohy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu