Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Klimatické zmeny ohrozujú legendárne cédrové lesy v Libanone

BEJRÚT - Majestátne libanonské cédre, ktoré prešli testom stáročí, ohrozujú klimatické zmeny a tento najvzácnejší symbol Libanonu zaradila Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN) do svojho červeného zoznamu "silne ohrozených" druhov.

"Hovoriť o nutnosti ochrany cédrov už nestačí, je čas konať. Stromy musíme chrániť teraz," uviedol Nizar Hani, vedecký koordinátor národného parku Džibál aš-šúf juhovýchodne od hlavného mesta Bejrút. Ako povedal, "všetko svedčí o tom, že ak súčasné klimatické zmeny budú pokračovať, cédre sú ohrozené".

Najväčšia libanonská rezervácia, kde sa nachádza štvrtina z celkových 2200 hektárov cédrových lesov v krajine, vznikla v roku 1996 a zaberá územie od Dahr al-Baidar na severe k pohoriu Niha na juhu. Najstaršie jedince Cedrus libani vraj dosahujú vek vyše dvoch tisícročí a s najväčšou pravdepodobnosťou zažili obdobie života Ježiša Krista. Kvalitné drevo týchto mohutných stromov, ktoré rastú do dospelej veľkosti aj vyše tisíc rokov, používali už starí Feničania na výrobu lodí. "Topiaci sa sneh v horách v dôsledku klimatických zmien môže viesť k zániku cédrov v Libanone. Musíme obmedziť ich dosah, kým nebude príliš neskoro," povedal Waíl Chmaidán, výkonný riaditeľ environmentálnej mimovládnej organizácie Liga nezávislých aktivistov (IndyAct).

Sneh je nevyhnutný pre tieto vysoké večne zelené stromy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v oblastiach 1200 až 1800 metrov nad morom a zmenené teploty by ich mohli presunúť do vyšších polôh. "Ak by nebol dážď, sneh a mráz niekoľko dní, sadenice cédra by sa nerozptýlili. Chladné prostredie je potrebné aj na ich vyklíčenie," uviedol konzultant a expert na stredomorské lesy Fady Asmar. "Potrebujú aj letný opar, ktorý kompenzuje ich potrebu vody. Akákoľvek zmena týchto podmienok niekoľko po sebe nasledujúcich rokov by mohla viesť k smrti stromov," uviedol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu