Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Barroso si asi vyberie nových eurokomisárov!

José Barroso
José Barroso

ŠTRASBURG - Európsky parlament mal včera v Štrasburgu rozhodnúť o osude novej Európskej komisie. Žiadne hlasovanie sa však nekonalo.

Nominovaný predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso ustúpil tlaku europarlamentu (EP) a na schválenie svoj tím komisárov nepredložil. Hrozilo mu totiž odmietnutie poslancami.

Za jeho rozhodnutie poslanci Barrosa odmenili dlhotrvajúcim potleskom. Barroso zároveň naznačil, že svoj tím predloží do niekoľkých týždňov. Vo funkcii teda aj po 1. novembri dočasne ostane odchádzajúca komisia na čele s Romanom Prodim.

"Dospel som k záveru, že dnes by nebol možný pozitívny výsledok pre európske inštitúcie a európsky projekt. Za týchto okolností som sa rozhodol nepredložiť novú komisiu na vaše schválenie," oznámil Barroso poslancom.

Odkladom hlasovania sa vytvára priestor na vyriešenie sporu okolo nominácie kontroverzného talianskeho komisára Buttiglioneho.

Toho požiadali, aby sa v poslednej minúte vzdal svojho postu komisára pre spravodlivosť a vnútro. Taliansky premiér Berlusconi údajne vyzval Buttiglioneho, aby urobil "ušľachtilé gesto" a rezignoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu