Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V betlehemoch: Obama, Carla Bruni a Krkič s holým zadkom!

Barack
Barack

BARCELONA - Barack Obama a Carla Bruniová-Sarkozyová sú tento rok hviezdami katalánskych jasličiek, v ktorých prepožičali svoje tváre tradičnej postavičke - caganerovi. Ide však o poctu, ktorej by sa obaja najradšej vyhli, píše agentúra AFP.

Táto figúrka z pálenej hliny, vyjadrujúca plodnosť tradične poľnohospodárskej krajiny, ktorej pôvod treba hľadať v barokovom očarení realitou v 18. storočí, pôvodne predstavovala „kakajúceho roľníka“. Tento úkon symbolizuje nevyhnutnosť zúrodňovať pôdu, aby na ďalší rok dala úrodu.

V posledných 15 rokoch zažíva kakajúci mužíček nebývalú obrodu, pretože mu Ana Maria Plaová prepožičiava podobu slávnych osobností. V tomto roku dúfa, že sa jej podarí znásobiť odbyt vďaka figúrkam novozvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu, prvej dámy Francúzska Carly Bruniovej-Sarkozyovej, ruského premiéra Vladimira Putina, šéfa talianskej vlády Silvia Berlusconiho alebo mladého útočníka FC Barcelony Bojana Krkiča.

„Nie je to žiadna urážka, naopak je to pocta človeku, jeho práci a tomu, čo reprezentuje uisťuje pani Plaová, ktorá stojí na čele jednej z najvýznamnejších dielní, kde sa caganer vyrába, Terra i Mar pri Barcelony. Pracuje tu spoločne so svojimi dvoma synmi a nevestou.

„Tento rok bude najpredávanejším caganom Obama. Predovšetkým preto, že väčšinu našich zákazníkov, ktorí si objednávajú cez internet, tvoria Američania," predpovedá Plaovej nevesta Barbara.

Sektor nepozná krízu, predaj je stabilný, možno aj o niečo vyšší ako v minulom roku, uisťujú sa v dielni, kde pre tohtoročné Vianoce vyrobili 30.000 caganerov. Figúrka sa predáva za 14 eur (420 korún).

V minulom roku mal najväčší úspech francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. "V tomto roku je novinkou jeho žena, Carla Bruniová, na ktorú sme dostali mnoho objednávok predovšetkým z Francúzska," konštatuje Barbara.

V Španielsku je hitom tridsaťsedemročná ministerka obrany Carme Chacónová z Katalánska, ktorá v máji, mesiac po vymenovania do funkcie, porodila syna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu