Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

McCainovo lietadlo údajne zostrelil ruský vojak!

John McCain
John McCain (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Americké bojové lietadlo, v ktorom bol neúspešný kandidát na amerického prezidenta John McCain, údajne zostrelil vo Vietname v roku 1967 ruský vojak. Podplukovníka v zálohe Jurija Trušečkina (70) vypátrali reportéri petrohradského týždenníka MK v miestnej nemocnici.

"Našťastie sa (McCain) nestal prezidentom. Nenávidel Rusov. Vedel o tom, že jeho lietadlo zostrelila naša raketa," povedal Trušečkin. "Keby sa stal prezidentom, vzťahy medzi Ruskom a Amerikou by sa zhoršili," dodal.

Moskva síce účasť vo vietnamskej vojne nepriznávala, veterán si však myslí, že nemá čo tajiť. Sám sa dostal do Vietnamu ako dvadsaťosemročný kapitán v čase, keď už v krajine pôsobili raketové batérie protivzdušnej obrany zložené z Vietnamcov a sovietskych vojakov.

Keď z Vietnamu odchádzal, podľa neho bolo v zajatí 365 amerických zajatcov, vrátane McCaina. Deň, keď údajne zostrelil budúceho arizonského senátora a prezidentského kandidáta, si pamätá dobre. Raketová batéria, v ktorej slúžil, chránila pred americkými náletmi strategický most.

Už opúšťal kabínu riadenia batérie, keď vojaci začuli sirénu vzdušného poplachu a uvideli dva stíhacie bombardéry Phantom F-4. Na cieľ odpálil dve zostávajúce rakety, štyri vystrelil už skôr. Jedna raketa vybuchla v džungli, ale druhá zasiahla lietadlo, ktoré sa zrútilo na kaučukovú plantáž. „Jedno lietadlo oblietavalo kopce, druhé mierilo priamo na most.

To sme zostrelili,“ spomína Trušečkin. "Bolo to jednoduché, len som stlačil tlačidlo," povedal o svojej úlohe. Pilot, ktorým bol podľa dokladov práve McCain, sa katapultoval a padol do vietnamského zajatia. Podľa ruského veterána mal šťastie, zostrelených pilotov Vietnamci údajne obvykle ubili motykami.

Zajatec prežil aj hrozné väzenie, ktoré ironicky prezýval Hanoj Hilton. „Za najcennejšiu korisť sa považovala pilotova prilba a päťjazyčný letáčik s textom „Som americký občan v núdzi, prosím o poskytnutie pomoci,“ uviedol Trušečkin.

Sám si ako trofej do vlasti údajne priniesol zápisník s nápisom John McCain, ktorý však stratil pri sťahovaní z Rigy do Petrohradu. McCaina zostrelili 6. októbra 1967. Podarilo sa mu katapultovať a pristál na jazere, ale zlomil si obe ruky a nohu a vietnamskí vojaci ho surovo zbili.

Pri výsluchu prezradil v súlade s vojenským poriadkom len svoje meno, podľa ktorého Vietnamci zistili, že zajali syna vysokého dôstojníka. V zajatí potom strávil viac ako päť rokov. Na slobodu sa dostal v marci 1973 po podpise mierových dohôd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu