Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dvaja mladí ľudia sa priotrávili pri šliapaní kapusty!

MALÉ HOŠTICE - Dvaja ľudia sa dnes ráno vo veľkosklade zeleniny v Malých Hošticiach na Opavsku priotrávili pri tradičnom šlapaní kapusty. Dvadsaťšesťročnej žene sa v kadi s kvasenou kapustou urobilo nevoľno a upadla do bezvedomia. Jej o rok mladší kolega, ktorý sa jej snažil pomôcťi, dopadol rovnako.

Informoval o tom dnes hovorca hasičov Petr Kůdela.

"Hasiči v dýchacej technike vytiahli muža i ženu v bezvedomí nahor a predali ich rýchlej záchrannej službe. Sanitky previezli postihnutých do Sliezskej nemocnice v Opave," uviedol Kůdela. Dodal, že ďalších desať osôb, ktoré tak isto šlapali kapustu alebo obsluhovali technológie v hale, hasiči evakuovali.

Podľa hovorcu záchrannej služby Lukáša Humpla sa obaja pracovníci priotrávili splodinami z kvasenia, ktoré sa nahromadili v nádrži. Dodal, že mladík s poruchou vedomia bol naviac podchladený.

"Záchranári podali kyslík, zaistili žilný vstup a podali potrebné lieky. Stav postihnutého sa zlepšil," uviedol Humpl. Žena bola v hlbokom bezvedomí a jej stav bol vážny. Prípadom sa už začala zaoberať polícia.

Pri výrobe kapusty sú podľa hovorcu opavskej polície Reného Černohorského rôzné fázy kysnutia. Prvým stupňom je fermentácia, pri ktorej sa uvoľňuje oxid uhličitý, vodík a malé množstvo metánu. "V dolnej časti kade zostal hlavne oxid uhličitý a možno i metán, čo je predmetom šetrenia," uviedol Černohorský.

Zasahujúci hasiči z Opavy si doposiaľ na podobný prípad nepamätajú, napriek tomu že tradičná výroba kvasenej kapusty je používaná v tomto regióne bez väčších následkov minimálne desiatky rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu