Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Okolo 1 500 zvierat uhynulo po konzumácii melamínu v potrave

PEKING - Okolo 1500 psíkov medvedíkovitých uhynulo na severovýchode Číny po konzumácii krmiva kontaminovaného melamínom, tak ako v prípade sušeného mlieka, po ktorom ochoreli v krajine desaťtisíce detí. Psíka medvedíkovitého chovajú v Číne pre jeho kožušinu.

Zvieratá kŕmili produktom, ktorý ako sa zistilo obsahoval melamín a uhynutým jedincom tiež zistili obličkové kamene, uviedol profesor veterinárneho lekárstva Čang Wenkuej. Všetky zvieratá zahynuli na farmách len v jednej dedine. Pitva odhalila, že im zlyhali obličky. Denník Southern Metropolis Daily uviedol, že prípady sa stali v posledných dvoch mesiacoch.

"Našli sme melamín v potrave, ktoré zvieratá dostávali. Zistil som, že 25 percent kameňov v obličkách zvierat bolo vytvorených z melamínu," povedal Čang. Úhyn psíkov medvedíkovitých zvyšuje obavy z rozsahu prítomnosti melamínu v potravinovom reťazci v Číne. Túto chemikáliu našli v uplynulých mesiacoch v rôznych mliečnych výrobkoch od sušeného mlieka, jogurtov, po cukríky, sušienky alebo čokoládu.

V dôsledku mliečneho škandálu, ktorý vyžiadal aj úmrtia štyroch detí a ochorenie 54 tisíc ďalších, zakázali mnohé krajiny dovoz čínskych potravín obsahujúcich mlieko. Melamín sa do mlieka pridávali jeho dodávatelia zámerne. Mlieko totiž riedili a dopĺňali melamínom, aby sa zdanlivo zabezpečil požadovaný obsah proteínov. Minulý rok bol melamínom kontaminovaný glutén, zložka pre potravu pre zvieratá získaná z pšenice.

Táto prísada vyrobená v Číne bola údajne príčinou úhynu desiatok psov a mačiek v Severnej Amerike. Firma, ktorá krmivo vyrába, vede momentálne rozhovory s chovateľmi v dedine Si-šan, v provincii Liao-ning zamerané na ich odškodné. Denník uviedol, že krmivo vyrába firma Harbin Hualong Feed Co.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu