Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Po 18 rokoch objavili pozostatky expedície, boli v nej aj Slováci!

MOSKVA/BIŠKEK – Kirgizské úrady objavili v pohorí Ťan-šan pozostatky tiel 40 horolezcov, ktorí tam zahynuli na svahoch vtedajšieho Leninovho štítu v júli 1990. Oznámila to ruská agentúra RIA-Novosti s odvolaním sa na štátneho tajomníka kirgizskej štátnej agentúry pre turistiku Akbara Džigitova.

Podľa vyjadrenia českého veľvyslanca však nie je isté, či medzi objavenými pozostatkami sú aj telá českých a slovenských horolezcov, ktorí sa na osudnej expedícii zúčastnili.

Podľa dobových správ išlo o expedíciu z Banskej Bystrice a nezvestní zostali Miloš Šivec, Ján Perďoch, Dušan Uličný, Vladimír Dávid a Branislav Valent. "Pozostatky objavili, ale vštetko je zatiaľ predčasné. Nemôžeme s istotou povedať, či sú medzi nimi aj telá našich občanov," povedal pre ČTK v telefonickom rozhovore český veľvyslanec v Kazachstane Bedřich Kopecký, ktorý je akreditovaný aj pre Kirgizsko. Skúmanie pozostatkov môže trvať aj niekoľko týždňov.

Mohutná lavína miliónov kubických metrov snehu, ktorá sa pod Leninovým štítom (vtedajší Pik Lenina má od júla 2006 označenie Pik abú Alí ibn Síná podľa arabského mena slávneho stredovekého lekára a prírodovedca Avicennu) uvoľnila 13. júla 1990 v dôsledku zemetrasenia v Afghanistane, zmietla základný tábor medzinárodnej expedície profesionálnych horolezcov z dvadsiatich krajín sveta, postavený vo výške 5300 metrov. Odtrhol sa celý svah a pod lavínou zostalo 43 obetí, vrátane šiestich československých občanov.

Pik abú Alí ibn Síná je s výškou 7134 metrov nad morom jednou z najvyšších hôr Ťan-šanu. V priebehu dvoch mesiacov po nešťastí našli len štyri telá, medzi nimi aj Jan Štefan z vtedajšej ČSFR. Pátranie po ďalších obetiach bolo bezvýsledné, pozostatky sa podľa Džigitova začali objavovaťv až teraz, keď sa začali topiť mohutné vrstvy snehu na úbočiach Ťan-šanu v dôsledku globálneho otepľovania. Konkrétne zyšky tiel objavila iná horolezecká expedícia, ktorá vyrazila do hôr tento mesiac.

Zo 45 horolezcov, ktorí sa na expedícii pred 18 rokmi zúčastnili, prežili len dvaja - Slovák Miro Brozman a Rus Alexej Koreň. Brozman vydržal niekoľkohodinový pochod a prekonal a výškový rozdiel tisícov metrov do prvého tábora len v ponožkách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu