Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ruskí vojaci začnú opúšťať Gruzínsko, sľubuje Medvedev

(Zdroj: SITA)

MOSKVA/PARÍŽ - Rusko začne v pondelok sťahovať svoje ozbrojené sily z Gruzínska v súlade s mierovým plánom, ktorý sprostredkovalo Francúzsko.

Podľa vyhlásenia Kremľa to prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu telefonicky oznámil francúzskemu partnerovi Nicolasovi Sarkozymu. "Rusko od zajtra začne sťahovať svoje ozbrojené sily, ktoré podporujú ruské mierové jednotky," cituje nedeľné vyhlásenie Medvedevov rozhovor so Sarkozym.

Lídri podľa neho diskutovali o "praktickej realizácii" šesťbodového plánu prímeria, ktorý podpísal Medvedev i gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Medvedev pritom "zdôraznil potrebu bezpodmienečného a presného splnenia" záväzku stiahnuť svoje vojenské jednotky na stále pozície zo strany Gruzínska.

Napriek dohode ruská armáda stále kontroluje rozsiahle oblasti gruzínskeho územia a strany sa sporia o to, aké práva budú mať ruské mierové sily mimo separatistickej provincie Južné Osetsko.

Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta Sarkozy varoval Medvedeva pred "vážnymi dôsledkami vo vzťahoch medzi Ruskom a Európskou úniou", ak Moskva nebude "urýchlene a úplne" realizovať schválený plán.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu