Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína ani napriek medzinárodným protestom cenzúru internetu nezrušila

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Bez ohľadu na medzinárodné protesty sa Čína drží rozhodnutia obmedziť počas olympijských hier prístup zahraničných novinárov k internetu.

Zatvorené webové stránky nebudú prístupné preto, lebo porušujú čínske zákony, zdôvodnil vo štvrtok rozhodnutie cenzurovať internet hovorca organizačného výboru v Pekingu Sun Wej-te. V olympijskom tlačovom centre nebude možné navštíviť stránky organizácií na ochranu ľudských práv a viacerých médií, medzi nimi aj portál nemeckého spravodajstva Deutsche Welle či britskej BBC.

Medzinárodné športové zväzy požiadali prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacquesa Roggea, aby vyvíjal na čínskych organizátorov tlak.

Zahraniční korešpondenti v Číne MOV vyzvali, aby zverejnil detaily dohody s pekinskými úradmi. Čínski hostitelia pred otvorením 29. letnej olympiády vyhlásili, že 20 tisíc novinárov z celého sveta pokrývajúcich v dňoch 8. až 24. augusta dianie na olympijských hrách v Pekingu bude čeliť internetovým obmedzeniam, pričom voľný prístup na web nebudú mať ani zahraniční novinári.

"Naším sľubom bolo, že novinári budú môcť počas olympijských hier využívať internet na svoju prácu. A to sme im aj umožnili," uviedol Sun Wej-te. MOV v stredu vyhlásil, že pracuje na tom, aby zabezpečil pre médiá nevyhnutný prístup na internet.

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International označila Čínu za jedného z najväčších svetových nepriateľov internetu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu