Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Štokholme prepadli počas EuroPride homosexuálny pár

ŠTOKHOLM - Homosexuálny pár prepadli, olúpili a jedného z mužov dobodali počas festivalu EuroPride v Štokholme.

"Dvojicu zastavili traja muži, ktorí sa ich spýtali na cestu. Potom ich zaujímala ich sexuálna orientácia a následne ich napadli, ukradli im mobily a peniaze.

Jedného z nich dobodali do žalúdka," uviedla v pondelok policajná hovorkyňa Towe Haeggová. Útok, ktorý sa odohral v nedeľu večer, označila polícia za zločin z nenávisti. Zatiaľ však nikoho nezatkli.

Podľa hovorkyne sa páchatelia podľa všetkého zamerali na dvojicu vo veku 25 a 30 rokov, pretože boli gayovia. Trojica páchateľov vo veku okolo 20 rokov je podozrivá z pokusu o vraždu, lúpeže a násilia.

Jeden z organizátorov festivalu Jonah Nylund pre švédsku tlačovú agentúru TT povedal, že útok bol "vážny". "Je tu scenár všeobecnej hrozby voči homosexuálom, bisexuálom a transsexuálom. Všetci patria do zraniteľnej skupiny a počas festivalu je ich tu v Štokholme veľa," uviedol.

Organizátori očakávajú, že okolo 17 tisíc ľudí sa zúčastní na tohtotýždňových aktivitách EuroPride v Štokholme, zahrňujúcich semináre a workshopy. Okolo 100 tisíc ľudí očakávajú na tradičnej prehliadke EuroPride v sobotu 2. augusta.

Festival homosexuálov EuroPride (Európska hrdosť) sa každý rok koná v inom meste, budúci rok bude v Zürichu, v roku 2010 sa má konať vo Varšave..
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu