Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neďaleko Bagdadu zastrelili sedem pútnikov

BAGDAD - Strelec usmrtil skupinu 7 veriacich, ktorí putovali k šiitskej svätyni v irackej metropole Bagdad. Incident sa odohral v meste Madin južne od metropoly.

Informovali o tom lekári a polícia. Do Bagdadu prúdia veriaci pred utorkovým šiitským sviatkom. Bagdad očakáva príchod až jedného milióna veriacich.

Úrady zavádzajú po celom meste rôzne bezpečnostné opatrenia a rozmiestňujú policajné hliadky a vojsko v záujme zabrániť prípadným útokom a tragédiám. V utorok si veriaci, ako každý rok pripomenú smrť imáma Músu al-Kádima ako aj výročie najkrvavejšieho dňa od pádu Saddáma Husajna. Imám Músa al-Kádim, jeden z dvanástich šiitských svätcov, je pochovaný v mešite v bagdadskej štvrti Kadimíja.

Počas paniky, ktorá vznikla v roku 2005 v sprievode veriacich prechádzajúcich po moste cez rieku Tigris, zahynulo najmenej 965 ľudí vrátane žien a detí. Músa al-Kádim bol siedmym imámom šiitského islamu. Otrávili ho vo väzení v Bagdade v roku 799 a jeho hrobka sa stala posvätným pútnickým miestom. Podľa šiitskej tradície bol imám následníkom proroka Mohameda.

Výročie al-Kádimovej smrti nepatrí k najväčším šiitským sviatkom, no stáva sa stále populárnejším, keďže počas Saddámovho režimu bol zakázaný. K mešite postupne prúdia davy pútnikov nesúcich zelené šiitské vlajky.

Mnohí z nich sa rukami bijú po hlave a hrudi, niektorí tancujú. V celom Bagdade znie z reproduktorov náboženská hudba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu