Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Amnesty International dala Číne za ľudské práva päťku

prezident Hu Jintao
prezident Hu Jintao

LONDÝN - Organizácia Amnesty International (AI) vystavila čínskemu hostiteľovi olympijských hier 2008 mesiac pred začiatkom podujatia "vysvedčenie" s piatimi bodmi, v ktorých by mal Peking zlepšiť stav dodržiavania ľudských práv.

List adresovaný prezidentovi Chuovi Ťin-tchaovi požaduje prepustenie politických väzňov, zastavenie policajných zásahov vrátane zatýkania ľudí v rámci predolympijského "upratovania", ako aj moratórium na výkon trestu smrti.

Generálna sekretárka organizácie Irene Khanová tiež v liste vyzvala komunistický režim na zabezpečenie úplnej slobody pre novinárov v informovaní o krajine a aby zverejnil pravdivé údaje o počte mŕtvych a zadržaných počas marcového zásahu ozbrojených síl v Tibete.

AI naopak ocenila niektoré kroky čínskych úradov smerom k zlepšeniu situácie v oblasti ľudských práv, vrátane oficiálneho záväzku úplnej slobody médií. Napriek čiastkovým pozitívnym zmenám AI stále zastáva názor, že olympijské hry majú celkovo skôr negatívny dopad na dodržiavanie ľudských práv v Čine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu