Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Na Kube polícia zadržala najmenej 16 disidentov

HAVANA - Najmenej 16 členov kubánskej opozície vo štvrtok zadržali počas policajnej akcie zameranej na desiatky odporcov vlády na tomto komunistickom ostrove.

Informovali o tom tamojší disidenti. "Najmenej 16 z okolo dvadsiatich zadržaných sú už na slobode," povedal Elizardo Sanchez, šéf Kubánskej komisie pre ľudské práva a národné zmierenie (CCDHRN). Sanchez, ktorého organizácia pre ochranu ľudských práv je oficiálne nezákonná pre agentúru AFP povedal, že ďalší štyria zo zadržaných sa stále nevrátili do svojich domovov.

Vedúca disidentka Martha Beatriz Roqueová už skôr povedala, že najmenej 40 odporcov vlády bolo terčom policajného záťahu. Ďalší opozičný líder Vladimiro Roca nazval policajnú akciu "obrovským represívnym činom (spáchaným) po celej krajine". Povedal, že tento čin zasiahol všetkých ostatných disidentov v Havane, "pretože sme plánovali uskutočniť stretnutie a oni nám (na to) nedali povolenie".

Krátke zadržanie disidentov prišlo po tom, ako Európska únia 23. júna definitívne zrušila sankcie voči Kube v nádeji, že tým podporí demokraciu na ostrove. Oficiálne oznámenie únie bolo symbolickým krokom, keďže únia reálne zrušila sankcie už v roku 2005.

Sankcie voči Kube zaviedla EÚ v roku 2003. Niektoré európske krajiny vrátane Českej republiky a Švédska vystupovali proti zrušeniu diplomatických sankcií s tým, že najprv sa na Kube musí zlepšiť situácia v oblasti ľudských práv. Spojené štáty zaviedli obchodnú blokádu Kuby takmer pred päťdesiatimi rokmi a zatiaľ neuvažujú o jej odvolaní.

Európsky blok zaviedol sankcie po zatknutí 75 kubánskych disidentov v roku 2003. Šestnástich z nich prepustili zo zdravotných dôvodov, ďalších štyroch v máji tohto roka, no museli odísť do exilu do Španielska. Ďalších 55 je však stále vo väzení, kde si odpykávajú dlhoročné tresty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu