Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Únia diskutuje o nových sankciách voči Zimbabwe

(Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Európske vlády budú diskutovať o sankciách, ktoré by mali uvaliť na Zimbabwe po tom, čo prezident Robert Mugabe zvíťazil v spornom druhom kole volieb.

Informovali o tom francúzski predstavitelia, ktorých krajina 1. júla prebrala polročné rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Nové sankcie by mali zahŕňať vízové obmedzenia a zmrazenie účtov členom Mugabeho okolia, vyhlásil v utorok hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Eric Chevallier. Európska únia naposledy sprísnila sankcie voči Mugabeho režimu v roku 2007, keď odmietla udeľovať víza členom užšieho kruhu Roberta Mugabeho a zmrazila ich európske účty.

Vlády jednotlivých členských štátov teraz pracujú na rozšírení "čierneho zoznamu" 131 ľudí. Na jeho čele sa nachádza samotný Mugabe spoločne s manželkou Grace, ktorá tak už nemôže chodiť na svoje obľúbené nákupy do Londýna. "Európske konzultácie prebiehali aj včera na technickej úrovni, aby sme sa pozreli na celý balík opatrení, ktoré musíme zvážiť tak, aby Európa čelila svojej zodpovednosti," povedal Chevallier.

"Existuje celá škála možností, ktoré sa dajú zvážiť," dodal. Vyzerá to však tak, že európske vlády odmietli taliansky návrh na odvolanie veľvyslanca EÚ z Harare na protest proti piatkovým prezidentským voľbám, ktoré bojkotoval opozičný líder Morgan Tsvangirai.

"Viacero krajín, ktoré majú pevné stanovisko v otázke neuznania výsledkov volieb, si napriek tomu myslia, že odvolanie veľvyslanca by nebolo dobrým riešením," povedal Chevallier. Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že pripravujú návrh novej rezolúcie v otázke sankcií na Zimbabwe, ktoré v nasledujúcich týždňoch predložia na stôl v Bezpečnostnej rade OSN.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu