Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

USA sa musí vo vesmíre viac snažiť

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin (Zdroj: SITA)

Druhý muž na Mesiaci Buzz Aldrin upozornil Spojené štáty americké, že vo vesmírnych pretekoch ich predbehne Rusko a Čína, ak nezdvojnásobia svoje úsilie.

V rozhovore pre nedeľník Sunday Telegraph vyzval kandidátov na amerického prezidenta Johna McCaina a Baracka Obamu, aby "zachovali víziu vesmírneho výskumu". Ako uviedol, bude lobovať u oboch, aby sa ubezpečil, že zvýšia financovanie NASA. "Ak sa obrátime tejto vízii chrbtom, budeme musieť existovať na vedľajšej pozícii vo vesmírnych letoch s ľudskou posádkou celý zvyšok storočia," uviedol Aldrin.

"Všetko, čo Číňania musia spraviť, je prelet okolo Mesiaca a späť, aby sa zdalo, že vyhrali návrat ľudí na Mesiac. Jedného dňa by mohli poslať človeka na povrch Mesiaca a stal by sa z neho národný hrdina," vysvetlil. Letec a astronaut Aldrin tiež varoval, že Rusko môže rozšíriť svoj systém Sojuz, lepšie ho prispôsobiť vesmírnemu turizmu a prebrať tak vedenie v tejto oblasti.

"Globalizácia znamená, že oveľa viac krajín sa presadzuje a snaží prebrať vedenie," povedal Aldrin. Astronaut sa podľa vlastných slov chce stretnúť s oboma kandidátmi na prezidenta a porozprávať sa s nimi o tejto dôležitej téme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu