Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Amsterdam zakročil proti masovému turizmu: Toto sú opatrenia, ktoré zaviedol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Podľa predstaveného plánu bude môcť v Amsterdame od roku 2028 kotviť maximálne 1 150 výletných riečnych lodí ročne. Vlani ich bolo 2 125 s približne 500-tisíc pasažiermi. Predstavitelia Amsterdamu odhadujú, že v dôsledku tohto kroku navštívi holandskú metropolu ročne približne o 270-tisíc turistov menej a vďaka menšiemu počtu lodí sa zníži znečistenie ovzdušia.

archívne video

Starohutský vodopád pri Novej Bani (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Ide o najnovší krok Amsterdamu zo série opatrení proti masovému turizmu. Miestni predstavitelia tento týždeň tiež oznámili, že už nepovolia výstavbu nových hotelových budov, napísala agentúra Reuters.

"Chceme, aby sa v meste žilo dobre obyvateľom aj návštevníkom. To znamená: žiadny nadmerný turizmus, žiadne nové hotely a maximálne 20 miliónov prenocovaní turistov v hoteloch ročne," uviedla tamojšia administratíva.

Nový hotel bude môcť byť v holandskej metropole postavený iba vtedy, ak sa zatvorí iný hotel a nezvýši sa počet lôžok. Opatrenie sa nevzťahuje na hotelové budovy, ktoré už získali stavebné povolenie.

Viac o téme: OpatreniaTurizmusHolandskoAmsterdam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu