Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Obrovský výbuch sopky: Evakuácia a prerušenie leteckej dopravy! Dychberúce zábery ako z inej planéty

Erupcia sopky Ruang Zobraziť galériu (2)
Erupcia sopky Ruang (Zdroj: Profimedia)

JAKARTA - Indonézske úrady vo štvrtok vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11-tisíc ľudí, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

Na Ruangu, stratovulkáne v provincii Severné Sulawesi, bola prvá erupcia zaznamenaná v utorok pred 22.00 h miestneho času a dvakrát v stredu v skorých ranných hodinách, uviedli vulkanologické a geologické úrady tejto krajiny ležiacej v juhovýchodnej Ázii.

Indonézske ministerstvo dopravy dnes po niekoľkých silných erupciách sopky Ruang uzavrelo medzinárodné letisko Manado, ktoré je od vulkánu vzdialené asi 100 kilometrov. Stovky ľudí tiež poslúchli príkaz úradov a opúšťajú ohrozenú oblasť na severnej strane ostrova Sulawesi. Príkaz na evakuáciu v stredu dostalo 11 000 ľudí. Sopka od utorka v piatich erupciách vychrlila vysoko do ovzdušia sopečný popol, od dnešnej noci sa z nej valí láva, píše agentúra AFP.

archívne video

Výbuch sopky v Indonézii

Úrady medzičasom zvýšili varovanie pred sopečnou činnosťou na najvyšší stupeň. Obávajú sa tiež, že časť sopky by sa mohla zrútiť do mora a spôsobiť cunami ako pri erupcii v roku 1871. V roku 2018 totiž erupcia sopky Anak Krakatau spôsobila cunami pozdĺž pobrežia Sumatry a Jávy po tom, čo časti hory spadli do oceánu. O život prišlo 430 ľudí.

"V noci na dnešok sopka vychrlila materiál, začali tu padať kamienky. Ľudia sa sami začali evakuovať, ale panoval tu zmätok," uviedol vedúci záchranárov Jandry Paendong. Skupina 20 záchranárov postupne odvážala ohrozených obyvateľov na nafukovacích člnoch, dodal Paendong.

Okolo soptiaceho vulkánu úrady vytýčili šesťkilometrový bezpečnostný perimeter, kam je zákaz vstupu. Na sociálnych sieťach sa napriek tomu objavujú zábery lávy s mohutným čiernym dymom a červenými zábleskami. Kvôli padajúcim kamienkom bola evakuovaná aj nemocnica, poškodených je niekoľko domov.

Letisko Manado slúži pre medzinárodné aj regionálne lety. Nízkonákladová spoločnosť Air Asia kvôli ohrozeniu zrušila lety na deväť letísk v oblasti, píše agentúra Reuters. Aerolinky Malaysia Airlines zrušili celkom 19 letov, píše server The Borneo Post.

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.

Viac o téme: CunamiLetiskoSopkaErupciaVýstrahaIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu