Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina zasiahla vojenské letisko na Kryme: V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s Ruskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 784

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 784 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Skupina siedmich krajín (G7) diskutuje o použití zmrazených ruských aktív ako kolaterálu na poskytovanie pôžičiek Ukrajine, informovala 18. apríla agentúra Reuters s odvolaním sa na výkonného viceprezidenta Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa.

21:40 Ukrajina zničila odpaľovacie zariadenia rakiet a radarové stanice na ruskom vojenskom letisku v Džankoi na okupovanom Kryme. Ruské sily zvyšujú používanie plynu na potláčanie nepokojov zakázaného na bojisku a viac.

21:27 Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk. Informuje o tom agentúra PAP.

20:57 Ukrajina bude tento rok potrebovať na podporu svojho rozpočtu medzinárodnú pomoc vo výške najmenej 42 miliárd dolárov, uviedol 18. apríla Medzinárodný menový fond (MMF).

20:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s nemeckým vicekancelárom Robertom Habeckom počas jeho návštevy v Kyjeve 18. apríla.

20:10 V krajinách NATO existuje šesť ďalších systémov Patriot, ktoré by mohli byť dodané Ukrajine, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz 18. apríla po mimoriadnom summite Európskej rady v Bruseli.

19:58 V Charkovskej oblasti vybuchlo potrubie. Ukrajinské médiá píšu, že v okruhu 40 metrov sa topí asfalt, stĺp plameňa je asi 70 metrov.

19:37 Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informuje TASR na základe správy televízie TVN24. Zatknutie je výsledkom spolupráce poľskej Národnej prokuratúry a Agentúry pre vnútornú bezpečnosť (ABW) s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Bezpečnostnou službou Ukrajiny (SBU).

19:12 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odpovedalo 18. apríla na komentár gruzínskeho premiéra Irakliho Kobachidzeho, že zákon o zahraničných agentoch je potrebný na obranu Gruzínska pred „ukrajinizáciou“, pričom odsúdilo premiérove slová ako „znepokojujúce“.

18:51 Moskva sa pokúsila podkopať demokratický proces v Rakúsku pomocou ruského špióna a politickej strany, s ktorou bol spojený, uviedol rakúsky kancelár Karl Nehammer.

18:27 Rakúska Raiffeisen Bank International (RBI) 18. apríla uviedla, že očakáva požiadavku európskych regulátorov na urýchlenie likvidácie podnikania v Rusku.

18:05 Spoločná operácia ukrajinských a poľských orgánov činných v trestnom konaní viedla k zadržaniu poľského občana, ktorý údajne ponúkol Rusku zavraždenie prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedla 18. apríla Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

17:45 Dánsko sa stalo prvou krajinou, ktorá kúpila zbrane a vybavenie pre ukrajinské ozbrojené sily od domáceho výrobcu v rámci balíka vojenskej pomoci, oznámil 18. apríla minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšin.

17:16 Ukrajinci vidia napäté vzťahy s Poľskom, konkrétne pokračujúcu blokádu poľských farmárov, ako "zahraničný" alebo "vonkajší" faktor s najnegatívnejším vplyvom na Ukrajinu, vyplýva z prieskumu Razumkovho centra zverejneného 18. apríla.

16:51 Ukrajinský obranný priemysel je na dobrej ceste k výrobe 10 húfnic Bohdana tento mesiac, uviedol 18. apríla prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:38 Ukrajina zničila niekoľko jednotiek vojenskej techniky pri útoku na ruské vojenské letisko v Džankoi na okupovanom Kryme 17. apríla, informovala ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

16:16 Keďže rok 2024 vyzerá pre Ukrajinu hrozivejšie ako kedykoľvek predtým, musí sa teraz zamerať na rozširovanie opevnenia všade, kde je to možné. Ukrajinské sily musia žonglovať so svojimi obmedzenými zdrojmi, aby sa pripravili na to, čo bude pravdepodobne náročné leto.

15:52 Ruský export nafty naďalej klesal v dôsledku útokov ukrajinských dronov na ropné rafinérie po celej krajine, informovala agentúra Bloomberg 18. apríla s odvolaním sa na údaje analytickej firmy Kpler.

15:38 "Máme Patriotov, máme protiraketové systémy. Musíme ich vyniesť z našich kasární, kde sú pre každý prípad, a poslať ich na Ukrajinu, kde zúri vojna," povedal Josep Borrell novinárom po stretnutí skupiny Sedem. (G7) na stretnutí ministrov zahraničných vecí na ostrove Capri, informovala agentúra Reuters.

15:26 Ukrajinská vojenská rozviedka 18. apríla uviedla, že ukrajinské sily pri útoku zničili štyri odpaľovacie zariadenia S-400, tri radarové stanice, veliteľské stanovište pre operácie protivzdušnej obrany a zariadenie na sledovanie vzdušného priestoru Fundament-M.

14:50 Zatiaľ čo populácia divokých delfínov je na pokraji vyhynutia, delfíny chované v zajatí ako zbrane ruskej armády sa dostávajú do Čierneho mora, píše Alessandra Hay z The Counteroffensive.

14:24 Ruskí väzni verbovaní aktuálne ruskými úradmi do bojov na Ukrajine prežívajú na fronte ešte kratší čas, ako tomu bolo u trestanov pôsobiacich v radoch Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, uviedol server BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní. Nájdu sa aj prípady, keď väzni zomierajú v prvých dvoch týždňoch po odchode z trestaneckého zariadenia, čo svedčí o tom, že sa im nedostalo ani dvojtýždňového výcviku.

13:58 Premiér Denys Shmyhal sa 17. apríla stretol vo Washingtone s americkou ministerkou financií Janet Yellenovou, kde rokovali o dlho očakávanom návrhu zákona o americkej pomoci Ukrajine, posilnení sankcií a diskusii o konfiškácii zmrazených ruských aktív.

13:24 Telo 63-ročnej ženy našli pod troskami v Selydove, ktoré sa nachádza asi 30 kilometrov západne od Rusmi okupovanej Avdiivky, a 56-ročného muža zabili v obci Očeretyne, informovali miestne úrady.

12:56 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014. Informuje o tom agentúra AFP.

12:47 Kremeľ vo štvrtok uviedol, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na bojisku. Informuje o tom agentúra AFP.

Významný balík pomoci pre Ukrajinu blokovali niekoľko mesiacov republikáni v Snemovni reprezentantov USA aj napriek viacerým žiadostiam Kyjeva. V stredu však napokon predstavili návrhy zákonov, ktoré predpokladajú pomoc v hodnote 60,8 miliardy dolárov pre Ukrajinu, 26,4 miliardy dolárov pre Izrael a 8,1 miliardy pre spojencov USA v indicko-tichomorskom regióne vrátane Taiwanu.

11:26 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu, informuje o tom stanica BBC.

10:55 Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to vo štvrtok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

10:48 Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol vo štvrtok predstaviteľ Soulu. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

9:28 Rusko vo štvrtok uviedlo, že v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. Informuje agentúra AFP. "Počas noci bolo prekazených niekoľko teroristických útokov kyjevského režimu," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Dodalo, že protivzdušná obrana musela zasahovať nad Belgorodskou, Voronežskou i Rostovskou oblasťou, kde sídli veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine.

9:27 Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck vo štvrtok nečakane pricestoval do Kyjeva, aby rokoval o povojnovej obnove a prejavil podporu po ruských útokoch na kľúčovú ukrajinskú infraštruktúru. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP. "Táto návšteva prichádza v čase, keď Ukrajina potrebuje všetku pomoc, ktorú môže v boji za slobodu dostať," povedal Habeck novinárom v ukrajinskom hlavnom meste.

9:23 Nemecká polícia v stredu zatkla dvoch nemeckých Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie s cieľom narušiť nemeckú podporu Ukrajine. Sú podozriví aj zo špionáže a jeden z nich tiež z terorizmu. O prípade dnes informuje server verejnoprávnej televízie ARD, podľa ktorého obom mužom hrozí trest odňatia slobody vo výške až desať rokov.

9:01 Ruská armáda vo štvrtok útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková, informuje agentúra Reuters.

8:55 Záchranári aj vo štvrtok odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

8:11 Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry PAP. Správy o plánovanom centre oznámilo ukrajinské ministerstvo pre znovuzačlenenie dočasne okupovaných území po návšteve zástupcov poľského veľvyslanectva v tomto meste. Cieľom projektu je poskytovať obetiam ruskej vojny proti Ukrajine podporu v oblasti rehabilitácie a protéz.

7:19 Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v stredu v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO, informoval vo štvrtok spravodajský web Politico.

6:25 Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

Ako v stredu informoval denník Le Monde, rozhodnutie o zhabaní vily patriacej ruskému obchodníkovi Arturovi Očeretnému bolo prijaté ešte v decembri 2023 po podnete protikorupčnej organizácie Transparency International, ktorá žiadala overenie pôvodu finančných prostriedkov použitých pri zakúpení tejto nehnuteľnosti.

6:21 Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa vo štvrtok večer, v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany. V prijatých záveroch k Ukrajine sa uvádza, že EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť poskytovanie všetkej potrebnej vojenskej pomoci vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Zelenskyj požiadal lídrov EÚ o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane

"Na Ukrajine, žiaľ, nemáme takú úroveň obrany, akú sme všetci pred pár dňami videli na Blízkom východe, kde sa vďaka zjednotenej sile spojencov podarilo zostreliť takmer všetky rakety a drony útočiace na Izrael," povedal v súvislosti s víkendovým útokom Iránu. Zdôraznil, že rovnakú úroveň ochrany vzdušného priestoru si zaslúži aj Ukrajina.

Podotkol, že čím väčšie úderné schopnosti Ukrajina získa, tým skôr budú ruskí okupanti nútení opustiť jej územie. "Naša schopnosť brániť sa proti ruskému teroru a zbrane v rukách našich vojakov je niečo, čo funguje nielen pre Ukrajinu, ale aj pre vás všetkých. Ďakujem každému z vás, kto to chápe a na základe toho koná," uviedol vo svojom príhovore.

Poďakoval sa najmä nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za rozhodnutie poslať na Ukrajinu ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot, zároveň však upozornil, že Rusko už na Ukrajine zničilo takmer všetky kapacity výroby tepelnej energie. Ako pripomenul, priehrady a vodné elektrárne, ako aj plynárenská infraštruktúra sa stali terčom ruských útokov, pričom Moskva sa "brutálne zahráva" s bezpečnosťou jadrovej elektrárne v Záporoží.

Zelenskyj vyzval aj na posilnenie sankcií voči Rusku

Aj tu podľa neho pomôže iba protivzdušná obrana, konkrétne systémy ako Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS – čiže systémy, ktoré majú viaceré krajiny EÚ. Ukrajinskí vojaci podľa neho potrebujú aj delostrelecké granáty, bojové vozidlá či drony. Upozornil, že Ukrajinu stále nedostala veľkú časť sľúbenej vojenskej pomoci od EÚ.

Zelenskyj vyzval na posilnenie sankcií EÚ voči Rusku a využitie výnosov so zmrazených ruských aktív v Európe "na ochranu životov pred ruským terorom".

Spomenul skutočnosť, že Ukrajina po ruských útokoch potrebuje obnoviť výrobu a distribúciu elektriny. Ocenil hmotnú aj finančnú pomoc každého štátu EÚ. Lídrom EÚ pripomenul, že Ukrajinci potrebujú vidieť, ako sa ich krajina približuje k členstvu v Únii. Vyjadril nádej, že v júni sa podarí otvoriť prístupové rokovania o členstve a zvolať prvú medzivládnu konferenciu.

Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi

Americký prezident Joe Biden v stredu vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie, informuje o tom správa z agentúry AP.

Predseda snemovne Mike Johnson už niekoľko týždňov čelil tlaku Bieleho domu aj viacerých kongresmanov, aby dal o balíku vo výške 95 miliárd dolárov hlasovať. Senát Kongresu USA ho odobril už vo februári, v Snemovni reprezentantov ho odvtedy blokujú krajne pravicoví republikáni, ktorí tam majú tesnú väčšinu.

Republikáni napokon v stredu predstavili alternatívny balík štyroch návrhov zákonov, z ktorých tri predpokladajú pomoc vo výške 60,8 miliardy dolárov pre Ukrajinu; 26,4 miliardy dolárov pre Izrael a 8,1 miliardy pre spojencov USA v indo-pacifickom regióne vrátane Taiwanu. Štvrtý návrh sa zameriava na riešenie ďalších priorít americkej zahraničnej politiky.

Biden je pripravený balík podpísať čím skôr na znak priateľstva

"Snemovňa musí balík schváliť tento týždeň a Senát by ju mal rýchlo nasledovať. Okamžite ho podpíšem, aby som svetu vyslal odkaz: Stojíme pri našich priateľoch a nedovolíme Iránu ani Rusku uspieť," uviedol demokratický prezident Biden.

Johnson navrhuje, aby sa ekonomická pomoc Kyjevu poskytovala vo forme odpustiteľných pôžičiek, spolu s väčším dohľadom nad financovaním armády. Očakáva, že o balíku, respektíve osobitne o každom zo štyroch návrhoch zákonov, sa bude hlasovať najskôr v sobotu večer.

Republikánski kolegovia však Johnsona vyzývajú, aby odstúpil zo svojej funkcie. "Pokračovaním v schvaľovaní zákonov, ktoré závisia od demokratov, sa vážne rozchádzate s republikánmi," napísala na sociálnej sieti X kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová.

Viac o téme: PomocVojnaBojeútok RuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu