Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľká udalosť pre Česko: Premiéra Fialu prijal v Oválnej pracovni americký prezident Biden! O čom rokovali?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/Petr Fiala)

WASHINGTON - Peter Fiala sa dnes v Bielom dome zišiel s americkým prezidentom Joom Bidenom. Český premiér v úvode stretnutia označil za kľúčové, že Česko a Spojené štáty zdieľajú rovnaké hodnoty ako sú ľudské práva, sloboda a demokracia. Biden vyhlásil, že považuje Českú republiku za skvelého spojenca.

"Potrebujeme sa vyrovnať s výzvami, ako sú ruská agresia na Ukrajine, terorizmus či zložitá situácia na Blízkom východe," uviedol Fiala. V takejto situácii je podľa neho hlboká bezpečnostná spolupráca demokratických krajín nevyhnutnosťou.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Premiér ocenil Bidenovu vedúcu úlohu v podpore Ukrajiny a spomenul aj vlaňajší podpis dohody o obrannej spolupráci (DCA) so Spojenými štátmi či schválený nákup amerických lietadiel piatej generácie F-35. Pripomenul tiež úlohu Spojených štátov pri vzniku samostatného Československa a pri zmienke o výborných vzájomných vzťahoch poukázal na osobnosť niekdajšej ministerky zahraničia USA a pražskej rodáčky Madeleine Albrightovej.

Biden ocenil českú podporu Ukrajiny

Biden ocenil českú podporu Ukrajiny, konkrétne snahu zabezpečiť pre Ukrajincov delostreleckú muníciu. "Ste skvelým spojencom, sme si stále bližší, sme silnejší, prehĺbili sme obrannú spoluprácu, spoločne pracujeme aj na čistej energii. Vážim si to, ako pomáhate Ukrajine, "vyhlásil Biden.

Demokratický šéf Bieleho domu zdôraznil, že je potrebné, aby americký Kongres schválil navrhnutú podporu Ukrajiny vo výške 60 miliárd dolárov, ktorá po súhlase Senátu uviazla v Snemovni reprezentantov ovládanej republikánmi. "Kongres musí schváliť toto financovanie pre Ukrajinu a musí to urobiť hneď," vyhlásil Biden. Podľa jeho slov "Česko príliš dobre vie, že Rusko sa nezastaví na Ukrajine.Ruský prezident Vladimir Putin sa nezastaví a ohrozí Európu, Spojené štáty a celý svet, ak ho nezastavíme na Ukrajine".

Prezident privítal českého hosťa krátko po 15.30 h miestneho času (21.30 h SELČ). Fiala dorazil do Bieleho domu so zhruba polhodinovým meškaním, ktorého dôvod nie je jasný. Vo Washingtone bolo dnes od rána slniečko, no krátko pred príchodom českej delegácie začalo pršať a napokon aj padali krúpy. Novinári nemohli čakať vonku kvôli hrozbe blesku.

Česko-americké vzťahy

Fiala ešte pred stretnutím vyhlásil, že česko-americké vzťahy sú vynikajúce a jeho návšteva je toho dôkazom. Povedal, že s Bidenom chce hovoriť o medzinárodnej situácii, ktorá nie je jednoduchá, aj o ekonomických vzťahoch medzi Českom a Spojenými štátmi, ktoré sa v poslednom čase rozvíjajú a treba im dať impulz.

Fiala považuje za symbolické, že jeho návšteva sa koná v roku, keď si Česko v marci za prítomnosti bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Prahe pripomenulo štvrťstoročie od svojho vstupu do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Veľká udalosť pre Česko:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: X/Joe Biden)

Bidenovi priviezol darček

Bidenovi priviezol český premiér zarámovanú fotografiu českého prezidenta Václava Havla s Madeleine Albrightovou od Havlovho dvorného fotografa Oldřicha Škáchu. Snímka pochádza z návštevy Albrightovej v Prahe v októbri 2003. Ďalším darom pre šéfa Bieleho domu je sklenená kropenka v odtieňu svetlomodrej farby od študentky pražskej Vysokej školy umeleckopriemyselnej (UMPRUM) Anny Martinkovej z ateliéru Ronyho Plesla, ktorá vznikla v každej farbe iba v jedinom exemplári. "Má pripomínať krásu a dôstojnosť stavieb barokovej gotiky i vzdávať hold genialite Santiniho," oznámila ČTK hovorkyňa českej vlády Lucie Ješátková.

Fiala dnes svoju dvojdňovú návštevu v USA začal v sídle Ústrednej spravodajskej služby (CIA), pri ktorej ho sprevádzali šéfovia všetkých troch českých tajných služieb. Dnes má premiér v pláne ešte stretnutie s krajanmi, medzi ktorými bude napríklad dcéra Milady Horákovej Jana Kánska. V utorok má Fiala vystúpiť v Hudsonovom inštitúte a bude tiež rokovať s predstaviteľmi Kongresu.

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine

Európa aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine a nemôžu pripustiť, aby ruská agresívna politika zvíťazila. Uviedol to český premiér Petr Fiala po dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Joom Bidenom, ktoré označil za veľmi priateľské. Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy. Ministerský predseda to povedal novinárom na brífingu, ktorý sa odohral hneď po stretnutí priamo pred Bielym domom.

"Bolo to konanie veľmi priateľské. Prezident Biden opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, naše vzájomné vzťahy a veľmi pozitívne sa vyjadroval o Českej republike, "uviedol Fiala.

Jednou z hlavných tém rokovaní bola ruská invázia na Ukrajinu. Fiala uviedol, že sa s Bidenom zhodli na potrebe pokračovať v pomoci Ukrajincom. "Tak Európa, ako aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine, pretože nemôžeme pripustiť, aby ruská agresívna politika slávila svoj úspech," povedal Fiala, ktorého v utorok čaká rokovanie s predstaviteľmi amerického Kongresu aj o balíku pomoci, ktorý zatiaľ neodhlasovala americká Snemovňa reprezentantov.

Balík vo februári schválil Senát USA

Balík vo februári schválil Senát USA, ale republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho odmieta predložiť na hlasovanie. Návrh sa týka čisto zahraničnej pomoci a okrem financií pre iných spojencov zahŕňa tiež viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu.

"Rad ďalších krajín pozorne sleduje, aký bude osud ruskej agresie na Ukrajine, a ak by Rusko uspelo, bude to signál pre ďalšie veľmoci a agresívne štáty," povedal neskôr Fiala v rozhovore pre Českú televíziu. "To si musia všetci uvedomiť, a preto je vlastne podpora Ukrajiny aj v globálnom kontexte taká dôležitá," dodal. Pri utorkových stretnutiach chce republikánom, ktorí blokujú schválenie balíka, odovzdať skúsenosti a uhol pohľadu strednej Európy v snahe presvedčiť ich o význame odhlasovania tohto návrhu.

Na stretnutí Fiala s Bidenom preberali tiež ekonomické vzťahy medzi Českom a Spojenými štátmi, pred rokovaním premiér uviedol, že sa v poslednom čase tieto vzťahy rozvíjajú a treba im dať impulz. "Naši americkí priatelia sú si dobre vedomí toho, že už aj české firmy pôsobia na americkom trhu, investujú tu a zamestnávajú amerických občanov. A bavili sme sa o možnostiach posilnenia tejto spolupráce, "povedal Fiala, podľa ktorého bola hlavnou témou v tomto prípade jadrová energetika alebo potreba ďalších dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý podľa premiéra pomohol napríklad Česku zbaviť sa závislosti na dodávkach ruského plynu.

Viac o téme: VzťahyUSAJoe BidenPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu