Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Izrael by na iránsky dronový a raketový útok mohol odpovedať už čoskoro

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Izraelská odpoveď na víkendový dronový a raketový útok Iránu mohla prísť už včera, napísal denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných amerických a ďalších západných činiteľov. Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi dnes uviedol, že Izrael na iránsky útok odpovie. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Izraela

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:06 Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií proti Iránu. Diplomatická služba Európskej únie začne na návrhu pracovať, uviedol v utorok v Bruseli šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

19:45 Portugalsko si v utorok predvolalo iránskeho veľvyslanca, aby odsúdilo útok Teheránu na Izrael a požadovalo oslobodenie lode plaviacej sa pod portugalskou vlajkou, ktorú 13. apríla zadržali iránske Revolučné gardy v Hormuzskom prielive. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

18:04 Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Iránom podporované hnutie v reakcii na izraelský dronový útok vyslalo smerom k izraelskej vojenskej základni pri severoizraelskej obci Bejt Hillel niekoľko dronov s výbušninou.

16:36 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

16:09 Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne "čo i len najmenší krok" ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň "bolestivá". Informuje o tom agentúra AFP.

13:50 Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti s plánovaným utorkovým mimoriadnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí krajín EÚ. Rokovať na ňom majú aj o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. 

10:34 Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj "politickú ofenzívu" proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac, informuje agentúra DPA.

9:50 Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informuje správa agentúry AFP.

7:52 Náčelník generálneho štábu IDF LTG Herzi Halevi ďakuje za účasť v operácii Železný štít a riešenie iránskeho útoku.

7:00 Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme. Hnutie za kvalitu vlády v Izraeli má podozrenie, že môže ísť o porušenie zákazu prijímania darov platného pre štátnych zamestnancov. 

6:27 Irán je schopný zvládnuť situáciu na Blízkom východe, ušetriť región ďalšieho chaosu a zároveň si zachovať suverenitu a dôstojnosť, uviedol dnes čínsky minister zahraničia Wang I po telefonáte so svojím iránskym náprotivkom Hosejnom Amírabdolláhjánom. Peking tiež odsúdil útok na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych revolučných gárd. Podľa agentúr Reuters a AFP o telefonáte informovala agentúra Nová Čína.

6:00 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť. Informuje správa agentúry Reuters.

Izraelská reakcia

O možnostiach izraelskej reakcie podľa spravodajského serveru The Times of Israel (ToI) rokoval izraelský vojnový kabinet. Stanica Channel 12 uviedla, že sa hovorilo o viacerých variantoch, pričom vo všetkých prípadoch išlo o "bolestivý" protiúder voči Iránu. Cieľom kabinetu podľa stanice bolo zvoliť reakciu, ktorú nezablokujú Spojené štáty.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Halevi potvrdil, že Izrael na iránsky útok odpovie. "Na odpálenie toľkých rakiet, riadených striel a bezpilotných lietadiel na izraelské územie bude reakcia," povedal Halevi na leteckej základni Nevatim na juhu Izraela, ktorá pri útoku podľa armády utrpela menšie škody. V areáli dopadli štyri rakety - jedna v blízkosti ranveja, dve na otvorené priestranstvo a jedna v blízkosti budovy, čo spôsobilo menšie škody.

Viac o téme: VojnaIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu