Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce varovanie britského generála: Je tu vážne riziko, že Ukrajina tento rok vojnu prehrá

Richard Barrons má obavy o vývoj na Ukrajine.
Richard Barrons má obavy o vývoj na Ukrajine. (Zdroj: YouTube, screenshot)

LONDÝN - Po viac ako dvoch rokoch vojny čelí Ukrajina obrovským výzvam. Podľa bývalého britského generála Richarda Barronsa by porážka na bojisku mohla byť čoskoro na obzore.

Ukrajinské ozbrojené sily sú v súčasnosti v najťažšej situácii od vypuknutia vojny vo februári 2022. Zásoby zbraní a streliva sa pomaly, ale isto míňajú. V súčasnosti sa však neočakávajú žiadne nové dodávky zbraní z USA a európski partneri tento rozdiel nedokážu kompenzovať.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 781 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Strata motivácie ako riziko

Vlaňajšia ospevovaná protiofenzíva Ukrajincov sa nakoniec tiež ukázala ako neúčinná pri vyhnaní Ruska z okupovaných území. Zlé pre Kyjev: Zdá sa, že Kremeľ teraz plánuje podobnú rozsiahlu ofenzívu na nadchádzajúce leto.

Vzhľadom na tieto obrovské hrozby pre Ukrajinu sa množia hlasy, ktoré krajine predpovedajú ťažkú ​​budúcnosť na bojisku. Napríklad bývalý šéf strategického veliteľstva britských ozbrojených síl generál Richard Barrons (64) nedávno pre BBC povedal, že existuje „vážne riziko“, že Ukrajina môže tento rok vojnu prehrať.

Tento prípad je obzvlášť hrozivý, ak „Ukrajina získa pocit, že nemôže vyhrať,“ povedal Barrons. "Ak je to tak, prečo by ľudia mali chcieť ďalej bojovať a umierať len preto, aby bránili neubrániteľné?"

Ruská letná ofenzíva by mohla byť rozhodujúca

Bývalý generál zdôrazňuje, že Ukrajina v tomto bode ešte nie je. Z Barronových slov však možno vidieť, že hroziacej nízkej motivácii by nemalo stáť veľa v ceste.

Rozhodnúť by o tom mohol najmä výsledok letnej ofenzívy. „Forma ruskej ofenzívy, ktorá príde, je celkom jasná. "Vidíme, ako Rusko útočí na frontovej línii, využívajúc výhodu 5:1 v delostrelectve a munícii, ako aj prebytok ľudí, posilnený použitím novších zbraní." Nedá sa vylúčiť, že by sa ruským ozbrojeným silám v blízkej budúcnosti podarilo prelomiť ukrajinskú líniu.

Jack Watling, vedúci výskumný pracovník pre pozemné vojny v think-tanku Royal United Service Institute vo Whitehall, je tiež znepokojený nadchádzajúcimi mesiacmi. „Jednou z výziev pre Ukrajinu je, že Rusi si môžu vybrať, kde rozmiestnia svojich vojakov. Je to veľmi dlhá frontová línia a Ukrajinci ju musia vedieť ubrániť celú,“ povedal pre BBC.

“Charkov je určite zraniteľný”

Watling a Barrons obzvlášť zdôrazňujú jeden cieľ, kde sa vojna pravdepodobne zintenzívni. "Charkov je určite zraniteľný." Charkov, ktorý je druhým najväčším mestom Ukrajiny a je navyše nebezpečne blízko ruských hraníc, pre Kremeľ lákavým cieľom. Rovnaký názor má aj bývalý generál Barrons. Oči Ruska sa podľa neho budú upierať predovšetkým na Charkov.

Ak by mesto skutočne padlo, bol by to podľa oboch expertov katastrofálny úder pre morálku a ekonomiku Ukrajiny. Nedá sa teda vylúčiť, že strategický cieľ Ruska v tomto roku má výlučne územný charakter.

Vytvoriť pocity beznádeje

Kremeľ by skôr mohol mať za cieľ konečne zlomiť bojového ducha Ukrajiny a vyvolať pocit beznádeje. Barrons si je však istý, že „ruská ofenzíva neprinesie rozhodujúci koniec konfliktu, bez ohľadu na výsledok pre obe strany“.

"Myslím si, že najpravdepodobnejší scenár bude taký, že Rusom sa podarí dosiahnuť pokrok, ale neprerazia úplne." Tohtoročná ofenzíva bude pravdepodobne úspešnejšia ako tá minuloročná. "Vojna sa obráti v prospech Ruska."

Viac o téme: UkrajinaRichard BarronsBývalý generál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu