Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vo väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bielorus, ktorý čakal na súdny proces za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka, zomrel vo vyšetrovacej väzbe. Oznámila to vo štvrtok bieloruská ľudskoprávna skupina Viasna, informuje agentúra AP.

Aľaksandr Kulinič (51) zomrel v utorok vo väzení v meste Brest, ktoré je známe tvrdým zaobchádzaním s opozičnými aktivistami, uviedla Viasna. Podľa úradov bola príčinou smrti ischemická choroba srdca. Bieloruská exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská však vyzvala na nezávislé vyšetrovanie a medzinárodný tlak na Bielorusko, aby skoncovalo s týraním politických väzňov. Kulinič bol zadržaný 29. februára pre príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu a bieloruského lídra.

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Jeho víťazstvo vo voľbách v roku 2020 vyvolalo v krajine nevídané masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli voľby sfalšované. Úrady proti protestom tvrdo zakročili a uväznili tisíce ich účastníkov, s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich. Viasna tvrdí, že v Bielorusku je v súčasnosti takmer 1400 politických väzňov vrátane laureáta Nobelovej ceny za mier a zakladateľa tejto ľudskoprávnej skupiny Alesa Biaľackého.

Viac o téme: úmrtieVäzbaBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu