Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvým Neameričanom na Mesiaci bude občan Japonska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Prvým Neameričanom, ktorý pristane na Mesiaci, bude občan Japonska. Oznámil to v stredu prezident USA Joe Biden, ktorý v Bielom dome prijal japonského premiéra Fumia Kišidu. Informuje o tom agentúra AFP.

Americko-japonské "väzby siahajú až na Mesiac, kde sa k budúcim americkým misiám pridajú dvaja japonskí astronauti a jeden z nich sa stane prvým Neameričanom, ktorý pristane na Mesiaci", povedal Biden.

archívne video

Podpis memoranda o spolupráci Východoslovenského vesmírneho klastera so Slovenskou vesmírnou kanceláriou (Zdroj: TASR/František Iván)

Spojené štáty si stanovili za cieľ vrátiť sa na Mesiac prvýkrát od roku 1972. Na Mesiaci dosiaľ pristálo len 12 ľudí, všetci boli belosi z USA, pripomína AFP. V rámci programu Artemis amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) chcú Spojené štáty vyslať na Mesiac aj ženu a človeka inej farby pleti. Cieľom misie Artemis II, ktorá je naplánovaná na budúci rok, je testovací oblet Mesiaca s posádkou. V rámci tretej misie tohto programu by v roku 2026 mali na mesačnom povrchu pristáť ľudia.

Viac o téme: USAJaponskoMesiacFumia Kišidu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu