Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izraelská armáda prvýkrát použila námorný obranný systém C-Dome: Pápež sa stretol s príbuznými rukojemníkov

Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom
Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom (Zdroj: SITA/Vatican Media via AP)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok uviedla, že na bojovej lodi prvýkrát použila svoj obranný systém C-Dome proti "podozrivému" cieľu, ktorý vstúpil do izraelského vzdušného priestoru neďaleko mesta Ejlat na juhu krajiny. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Systém C-Dome je námorná verzia izraelského systému protivzdušnej obrany Železná kupola, ktorý krajinu chráni pred raketovými útokmi.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Izraelské obranné sily (IDF) zaznamenali podozrivý vzdušný objekt vo vzdušnom priestore Izraela v pondelok večer, priblížili vo vyhlásení. "Cieľ bol úspešne zachytený námorným obranným systémom C-Dome," dodali. Zranenia ani škody neboli hlásené.

Hovorca IDF nevedel pre AFP s určitosťou potvrdiť, či bol "podozrivý" cieľ dron. Povedal však, že išlo o prvé "operačné použité systému C-Dome".

Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom

Pápež František sa v pondelok stretol s príbuznými rukojemníkov, ktorých militanti hnutia Hamas zajali pri útoku na Izrael zo 7. októbra 2023. Informovala o tom agentúra AP. Vatikán zverejnil zo stretnutia fotografie, na ktorých príbuzní niekoľkých rukojemníkov sedia v polkruhu pred pápežom v jeho súkromnej knižnici v Apoštolskom paláci. Izraelčania držali v rukách fotografie s menami svojich zajatých príbuzných.

Nešlo o prvú takúto audienciu. František sa stretol s Izraelčanmi, ktorých príbuzných zadržiava Hamas v Pásme Gazy, aj vlani v novembri. Neskôr absolvoval schôdzku s Palestínčanmi, ktorých príbuzní utrpeli ujmu počas konfliktu na Blízkom východe. Pápež vyzval na okamžité prepustenie rukojemníkov a na pokoj zbraní v Pásme Gazy, ako aj na urýchlené poskytnutie humanitárnej pomoci pre zúfalých Palestínčanov.

Viac o téme: RukojemníciPápež FrantišekObranný systémIzraelská armádaC-Dome
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu